Oroszországban megkezdődött azoknak a pilótairányítású űrhajóknak a kidolgozása, amelyekkel a Holdra repülnek majd. A tesztelést 2015-re tervezik, a Holdra érkezést pedig 2018-ra.

Ezen kívül az orosz kutatók szándéka olyan űrhajók készítése is, amely leszáll és felszáll a Holdról, a röppályaközi vontatók, és foglalkoznak a technikai ellátási, szerviz feladatokat végző űrhajó megépítésével is.

A Roskosmos kidolgozza stratégiáját a 2030-ig terjedő időszakra. A programba beletartozik a Holdfelszín kutatása is. Megfelelő finanszírozás esetén Oroszország akár bázist is kialakíthat Földünk egyetlen kísérőjén – mondja Igor Marinyin, a „Novosztyi kozmonavtyiki” folyóirat főszerkesztője.

- A Holdon jelentős vízkészleteket fedeztek fel. Ez pedig azt jelenti, hogy a Hold meghódítására nem kell vizet vinni a Földről. Így energiát, oxigént és számos más anyagot közvetlenül a Holdon is elő lehet állítani. Ezért ez a munkálat jóval olcsóbb lesz, mint ahogyan azt a 70-es években gondolták.

Korábban a Roskosmos képviselői arról beszéltek, hogy európai és amerikai kollégáikkal folytatnak tárgyalásokat. Ugyanakkor Szergej Puhov, az Aviapanoráma folyóirat szerkesztője úgy véli, hogy az indiai és a kínai partnerekkel közös projekteknek sokkal nagyobb esélyük van a sikerre.

- Az orosz rakéta- és kozmikus iparnak jók az együttműködési távlatai. Ezen kívül nekünk van olyan programunk, amely a kozmikus szállítási rendszerhez kapcsolódik. A gépgyártási szakemberek dolgozzák ki ezt a programot.

A Hold közelsége miatt a leginkább tanulmányozott égitest. 1967-ben született meg a Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket (Outer Space Treaty). A szerződés szerint az űr szabadon kutatható, és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem. A dokumentum tiltja, hogy nukleáris fegyverkísérletet hajtsanak végre a Holdon és katonai támaszpontokat rendezzenek ott be. Ezért minden esély megvan arra, hogy a Hold az országok közötti gyümölcsöző együttműködés objektuma legyen. Olyan égitest, ahol van élet, de nincsenek katonai konfliktusok.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 322 megtekintés

Videó: 48 292 496 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920015

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh