Az Európai Bizottság illetékes részlege a Microsoft után a keresőcég bizonyos online szolgáltatásait is megvizsgálja. Különösen az okostelefon- és táblagép-tulajdonosoknak szóló ajánlatokat veszik górcső alá.

Eddig a Google esetében az online reklám- és a keresőpiac szereplői által benyújtott panaszokat vizsgálták, azonban az eljárás hamarosan más területeket is érinthet. Joaquín Almunia európai uniós versenyügyi biztos a társaság vezetőivel eddig folytatott egyeztetéseken kitért a különböző internetes szolgáltatásokkal kapcsolatos kifogásokra is. Ennek oka az Androidban keresendő, felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy a Google az Android alatt egyes online ajánlatokat előnyben részesít és ezzel megsérti a tisztességes piaci versenyre vonatkozó európai uniós előírásokat.

Egyelőre még nem indult hivatalos vizsgálat, az Európai Bizottság csak előzetes tárgyalásokat folytatott. Nagyon sok függ attól, hogy a Google vezetői miként reagálnak a felvetésekre és mennyire hajlandók együttműködni az európai testülettel. Amennyiben nem sikerül megállapodást kötni, úgy az Európai Bizottság hivatalos eljárást indíthat és - adott esetben - nagyon komoly pénzbüntetést is kiszabhat a konszernre.

A Google megegyezésre törekszik, azonban nem akarja elismerni, hogy bármiben hibázott volna. Mindez azt jelenti, hogy kész megváltoztatni az üzletpolitikáját. Eric Schmidt az elmúlt hetekben többször találkozott Joaquín Almuniával és igyekezett meggyőzni őt a vállalat álláspontjáról. A következő hónapokban kiderül, hogy mindez sikerült-e és ha igen, milyen mértékben.

Almunia már májusban azt követelte a keresőcégtől, hogy változtassa meg a piaci versennyel ellentétes gyakorlatát és tegyen javaslatokat arra vonatkozóan, hogy miként akar a jövőben módosítani a több cég által támadott stratégiáján. Amennyiben ezt nem teszi, úgy az éves forgalmának akár tíz százalékát is be kell fizetnie büntetésként. A Google számára intő példa lehet a Microsoft ügye. Nemrég vált ismertté, hogy újabb európai uniós eljárás indulhat a Microsoft ellen, mert nem tartja be a korábban kötött megállapodást és nem tesz eleget a böngészőválasztásnak. Emellett a tengerentúli társaság azért is bajba kerülhet, ha kizárólag az Internet Explorer fogja támogatni a Windows 8 ARM processzoros táblagépeken futtatható változatát, a Windows RT-t.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 803 megtekintés

Videó: 47 968 962 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887598

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh