Nem felelnek meg az Európában gyártott bioüzemanyagok az Európai Unió fenntarthatósági követelményeinek a Friedrich Schiller Egyetem szakértői szerint.

10-ből 8 németországi, repcéből készült bioüzemanyag kapcsán mutatták ki a kutatók, hogy azok nem teljesítik az európai uniós elvárásokat, vagyis nem 35%-kal, hanem ennél kevesebb, átlagosan csak 30%-kal alacsonyabb üvegházhatású gáz-kibocsátással jár a használatuk, mint a benziné, vagy más fosszilis tüzelőanyagoké.

Az Európai Unió három éve fogadta el a megújuló energiákra vonatkozó irányelvet, amely a fentieket rögzíti, 2017-től pedig a fenntarthatóság jegyében a közösség 50%-ra kívánja emelni a jelenlegi 35%-os határt. Az EU környezetvédelmi célkitűzései és a fenntartható fejlődés szempontjából is kedvező lehetőségeket nyújt és ezért népszerű a bioenergia, becslések szerint részesedése 2020-ra az Unió megújuló energiatermelésében 50%-ra nőhet.

A Friedrich Schiller Egyetem kutatóinak véleménye azonban letörheti a kedélyeket. „Eredményeink azt mutatják, hogy a repce-biodízelnek az uniós direktívában hangsúlyozott fenntarthatósága minimum megkérdőjelezhető, a legtöbb esetben pedig igazolhatatlan” – jelentette ki Gernot Pehnelt.

Nem kormányzati szervezetek – például a Client Earth – részéről már korábban megfogalmazódtak kételyek a bioüzemanyagok kapcsán, egyes vélemények szerint Brüsszel politikai okokból szándékosan túlozza a repce felhasználásának előnyeit.

Németország és Olaszország gyártja a legtöbb repceolajat az Unióban. Mindkét állam fejlett gépjárműiparral rendelkezik, és aktívan támogatják a szén-dioxid kibocsátás biodízel használatával való csökkentésére irányuló kezdeményezéseket.

Az ENSZ a bioüzemanyagokkal szemben azzal érvel, hogy a termény egy részének energiatermelésre való felhasználása felverheti az élelmiszerárakat, súlyosbíthatja az olyan mezőgazdaságot érintő természeti katasztrófák negatív hatásait, mint az Amerikai Egyesült Államokat sújtó szárazság.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 732 megtekintés

Videó: 48 319 934 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923491

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh