Svájci kutatók egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amelynek segítségével az eddigieknél kisebb erőforrásigénnyel lehet feltérképezni a kéretlen elektronikus levelek vagy a számítógépes vírusok terjedésének kiindulópontját.

Sok kutatót foglalkoztatnak azok a hálózatokkal kapcsolatos problémák, amelyek megoldásával az egyre inkább behálózott világunkban könnyebben lehetne kiigazodni, és összefüggéseket találni. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy sok vírusterjesztő, illetve spammer pont azért képes hosszú ideig folytatni a kártékony tevékenységét, mert az internet szövevényes világában leplezni tudják a valódi kilétüket és a tartózkodási helyüket. Nagyon erősen építenek arra, hogy a hatóságok a rendelkezésükre álló erőforrások birtokban nem vagy csak nagyon nehezen és lassan képesek felderíteni egy-egy vírus vagy spam terjedésének kiindulópontját. Svájci kutatók ezért úgy gondolják, hogy az új algoritmusuk segítséget jelenthet mind a biztonsági cégek, mind a hatóságok számára.

A svájci tudósok ugyanis egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amelynek segítségével az eddigieknél hatékonyabban lehet visszakövetni a kéretlen levelek vagy a számítógépes vírusok terjedési útvonalát, akár egészen a forrásig. Mindezt úgy lehet vele megtenni, hogy viszonylag kevés megfigyelésre és csomóponti elemzésre van szükség.

"Amennyiben meg akarjuk találni egy vírus- vagy spamtámadás forrását, akkor teljességgel lehetetlen, hogy minden egyes hálózati csomópont állapotát nyomon kövessük. Ez esetben több milliárd szenzorra lenne szükségünk" - mondta Pedro Pinto, az EPFL (Swiss Federal Institute of Technology) kommunikációs laborjának kutatója. Ehelyett a tudósok egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amely lehetőséget teremt a keresett hálózati pontok helyének meglehetősen pontos megbecslésére úgy, hogy közben viszonylag kevés számú, elszórtan elhelyezett érzékelőkre, megfigyelő pontokra van szükség. "Az algoritmusnak az adott hálózatban található csomópontok 10-20 százalékának kiértékelésére van szüksége, de egyes esetekben ez az arány akár 5 százalékra is lecsökkenhet. Mindez az adott hálózat komplexitásának függvénye" - tette hozzá a kutató.

A svájci kutatók szerint az új algoritmus nem kizárólag klasszikus spamek és vírusok nyomainak feltárására használható, hanem például a Facebook közösségén belül terjedő nemkívánatos üzenetek forrása is meghatározható lehet a segítségével. Sőt nemcsak az online és virtuális világban lehet hasznos, hanem például a biológiai vírusokkal kapcsolatos elemzések során is szerephez juthat, hiszen meghatározható vele egy-egy járvány kiindulási helye.

Pinto elmondta, hogy bár több iparág számára érdekes az új algoritmus, eddig elsősorban biztonsági vállalatok érdeklődtek iránta. Azt azonban nem kívánta elárulni, hogy pontosan mely cégekről van szó.

A "Locating the source of diffusion in large-scale networks" című tanulmány hivatalosan az APS (American Physical Society) weboldalairól tölthető le az arra jogosult intézmények, vállalatok számára.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 098 megtekintés

Videó: 48 305 738 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921354

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh