Sokan úgy vélekednek, hogy most már tényleg gyorsan elérjük a CMOS technológia határait, és nem lehet az eddig követett úton tovább növelni a processzorok teljesítményét. Erre most az Inteltől érkezett a cáfolat.

Az Intel vezető munkatársa Mark Bohr úgy vélekedik, hogy még egy évtizeden át nem érkezünk meg a CMOS félvezetőkben rejlő lehetőségek végpontjáig, és a skálázhatóság még egy évtizedig fennmarad, azaz Moore törvénye köszöni, de egyelőre jól van. Bohr a cég egyik legnagyobb tekintélyű technológiai guruja tegnap az Intel Developer Forumon fejtette ki, hogy ő látja azt a tiszta ösvényt, amelyet követve 2020-ig haladniuk kell.

„Nem látom Moore törvényének végét a következő tíz évben” - jelentette ki. Kifejtette, hogy ő nem hisz az olyan leegyszerűsítő elképzelésekben, amelyek szerint a CMOS technológia koppanva megáll a falnál, és nincs tovább. De elismerte, hogy a további miniatürizálásból néhány ponton kifogy a lendület.

Elmondta, hogy az Intel tanulmányozza a 3D chipek egy csomagban egymásra építésének lehetőségét, de elég szkeptikus ebben a dologban, s nem hinné, hogy az Intel végül bevezetné ezt a megoldást. „Van a technológia és van a költséghatékony megoldás, és ez két különböző dolog. Egymásra tudjuk pakolni a 3D chipeket, de azt hiszem, hogy a pótlólagos költségek egyelőre szűk keresztmetszetet okoznak” - mondta magyarázatképpen. „Az a probléma a 3D csomagokkal, hogy az 1 wattos termékeknél még jól működnek, de a 30 vagy 40 wattos termékeknél már nem lehet minden keletkező hőtől megszabadulni” - tette még hozzá.

Bohr a rendezvényen azt is elmondta, hogy immerziós litográfiával megtaláltak az utat a 10 nanométeres gyártási technológiához, s a cég jó úton halad, hogy a következő év vége előtt elkezdje a chipgyártást 14 nanométeres technológiával.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 416 242 megtekintés

Videó: 45 480 021 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6388366

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh