Európa-szerte számos ipari szereplőt fenyeget a leállítás réme az EU káros-anyag kibocsátási szigorításainak köszönhetően. Rajtuk segíthet a Koppenhágai Egyetem új levegő tisztítási találmánya, amit a kémia tanszék és egy befektető a legnagyobb titoktartás közepette valósított meg és tesztelt le a dániai Aarhus városában.

A titkolózás oka abban rejlik, hogy a feltaláló, Matthew Johnson és a befektető, az INFUSER a közzététel előtt meg akart győződni az eszköz hatékonyságáról. A mérések lezajlottak és beérkeztek az eredmények is az egyetemhez. A forradalmi eszköz valóban működik.

Johnson, a tanszék légköri kémikusa, egy a Föld légkörének öntisztító képességén alapuló megoldást dolgozott ki. A természetes folyamatot a napfény indítja be, a magasabb légrétegekbe emelkedő szennyező gázok részecskéket kezdenek formálni, amikor olyan természetes előfordulású összetevőkön haladnak keresztül, mint az ózon. A létrejövő részecskéket azután az eső kimossa a légkörből, lecsapódva a talajra a légkör megtisztul. "Évek óta vizsgálom a légkör öntisztító mechanizmusát. Hirtelen felismertem, hogy ez a folyamat annyira egyszerű, hogy bezárhatjuk egy dobozba és alkalmazhatjuk a beltéri levegő tisztítására. Ez kellemesebbé teszi a belterek levegőjét, és ebben az adott esetben eltávolítja az ipari folyamatok szagait, lehetővé téve a vállalatnak a szomszédokkal történő békés együttélést" - utalt Johnson a hajók fenékvizében felgyűlt olaj kinyerésével foglalkozó Jysk Miljoerens cég ipartelepén elvégzett kísérletre.

Johnson szabadalmaztatott eljárása a légköri fotokémiai gyorsító nevet kapta. A teljes folyamat öt alumínium dobozban megy végbe az aarhus-i üzem tetején. A hagyományos módszerekkel összevetve az új megoldás kiemelkedik, mivel a szennyeződést nem egyszerűen enyhíti, hanem eltávolítja. A módszerhez nincs szükség szűrőkre, így a karbantartása is olcsó, emellett nagyon kevés energiát fogyaszt, tehát az éghajlati hatása is elenyésző. Végül alkalmazásával nincs szükség kéményekre, ami ugyancsak egy költségcsökkentő tényező.

A Jysk Miljoerens-nek a szennyvízkezelő telepéről áradó szagok okozták a legnagyobb problémát, a város ugyanis már komolyan fontolgatta a telep bezáratását. "Nem titok, hogy a kezelő telep jelentős kihívással állított szembe minket. Ennek okán nagyon boldogok voltunk, amikor az INFUSER jelentkezett, mondván van egy megoldásuk a problémánkra" - nyilatkozott Bent Naldal, a cég vezérigazgatója. "A korábban általunk megvizsgált szag- és légszennyezési megoldásokkal szemben az INFUSER által felajánlott működött. Megoldották a Jysk Miljoerens-re és Aarhus városára nehezedő problémát"

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 192 546 megtekintés

Videó: 32 735 805 megtekintés

Látogatók

Összesen5522769

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh