Ásványi kincsek kitermelése aszteroidákon valósággá válhat. A közelmúltban közölték, hogy az USA-ban létrehozták a Deep Space Industries céget, amelyik ezzel kíván foglalkozni. Az aszteroidákon kitermelt ásványi kincseket a Földre kívánják szállítani feldolgozás céljából.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy az aszteroidák gazdasági értékesítése ígéretes dolog. Napjainkban szondák repülnek oda, amelyek aztán néhány milligramm aszteroida-anyagot hoznak a Földre. Egyelőre azonban nehéz lenne megjósolni, hogy megtérülnek-e az ásványi kincsek aszteroidákon végzett ipari kitermelésére fordított költségek, ha az amerikaiak által javasolt eljárást választják – mondta a Sternberg Csillagászati Intézet munkatársa, Vagyim Szurgyin.

„Ha komolyan valamilyen nyereségre számítanak ezektől a projektektől, akkor tökéletesen nem világos, hogy ebből mi adódhat. Nem tudjuk, milyen az aszteroidák összetétele, nem tudjuk, mennyibe kerülhet egy ilyen projekt. Hiszen bármilyen anyag Föld körüli alacsony pályára állításának költségei kilogrammként 12-15 ezer dollárt tesznek ki. Az anyagok eljuttatása az aszteroidáról a Földre ennek ötszörösét, sőt, akár tízszeresét teheti ki.”

A szakértő szavai szerint jelenleg nem a kitermelés és a Földre szállítás tűnik a legreálisabbnak, hanem az aszteroida-anyagok felhasználása az űrben.

„Ugyanis a világűrben elég sok energia van, elsősorban, napenergia, amelyet már régóta felhasználnak az űrállomásokon. Amennyiben be lehetne érni azzal, hogy közvetlenül az aszteroidán vagy a Holdon indítanak be termelést, akkor ennek lehetne valamilyen gazdasági értelme. A Földre csakis valamely vegyi elemben gazdag anyagot lehetne szállítani. Például, a hélium-3 izotópot, amely állítólag meglesz a Hold felületén. Ez a hélium-3 alkalmazható lenne a termonukleáris erőművekben. Az aszteroidákon azonban a hélium 3-as izotópját nem találták meg.”

Az aszteroidák gazdasági hasznosítására irányuló terveket olyan kísérletnek lehetne tekinteni, amely világszerte ösztönözheti az űrkutatást – véli az Orosz Űrkutatási Akadémia levelező tagja, Andrej Ionyin.

„Az űrkutatásnak az ad értelmet, hogy minden képzeleterőt felülmúló feladatokat tűz ki és megvalósítja azt. 1950-ben senki sem feltételezhette, hogy 11 év múlva az ember a világűrbe indulhat. A feladatot azonban teljesítették.”

Tudósok állítása szerint az M osztályba sorolt aszteroidák gazdasági hasznosítása látszik a legvonzóbbnak. Ez a típus a legelterjedtebb a naprendszerben. Túlnyomórészt nikkel és vas ötvözetét képezik. Az S osztályba sorolt aszteroidák a tudósok becslése szerint vasat, nikkelt, magnéziumot tartalmazhatnak, azonkívül ezeken lehetnek platina, arany-lelőhelyek is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 460 megtekintés

Videó: 48 920 240 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025795

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh