A moszkvai biológusok igazolták, hogy a baktériumok hasznosak lehetnek a gyenge elektromágneses sugárzás káros hatásának értékelésében.

A moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai tanszékének munkatársai bebizonyították, hogy a mobiltelefonok elektromágneses hullámának akár egyszeri kihatása az E.Coli baktériumra elvezet a sejt biolumineszcenciájának megváltozásához.

A beépített géneket tartalmazó E.Coli baktériumokat már régóta alkalmazzák környezetvédelmi vizsgálatoknál, a víz, a levegő és a talaj toxikusságának tesztelésénél. Most ezzel a módszerrel értékelték a mobiltelefonok okozta kisugárzás káros hatását is.

Az orosz biológusok vizsgálták a mobiltelefonból származó 905 MHz-es elektromágnesen hullámok kihatását a világító baktériumokra. Elsősorban azt, miként befolyásolják ezek a hullámok a növekvő baktériumtenyészetek lumineszcenciájának intenzitását. Kiderült, hogy a mikroorganizmusok igen érzékenyen reagálnak a mobiltelefon kisugárzására. A fényreagálás egy idő után csökkent. De éppen a lumineszcencia mérésével sikerült megállapítani az elektromágneses hullám toxikus hatását.

A kutatók szerint a baktériumtenyészetek fénykibocsátásának csökkenése a sejtosztódás leállását mutatja. Változik a metabolizmus is. Azaz, a génmódosított E.Coli baktériumok felhasználhatók bioszenzorként, a mobiltelefonok kisugárzásának ellenőrzésére, arra, hogy megfelel-e a maroktelefon az egészségügyi előírásoknak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 864 584 megtekintés

Videó: 49 046 197 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051184

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh