A szibériai tudósok olyan testszövetet dolgoztak ki, amelyekkel helyettesíteni lehet a károsodott szerveket. Az alkalmazási kör igen széles: balesetek és betegségek, az égési sérülésektől kezdve az infarktusig. A biológusok az őssejtek lehetőségeit aknázták ki.

A novoszibirszki vegyi biológiai és orvosi intézet tudósai már több éve végeznek kísérleteket őssejtekkel. Célul tűzték ki, hogy olyan készítményt állítanak elő, amelyet alkalmazhatnak az ízületek sérült szövetének cseréjére. A munkálatok során sikerült szintetikus bioprotézist „növeszteni” az aorta „helyettesítésére”. Ez óriási eredmény.

A szintetikus protéziseket régóta alkalmazza az orvostudomány, így a kardiológia is. Az élő sejtekből kapott anyagok azonban újdonságnak számítanak. A gyógyító munkában ígéretes irányt jelentenek, miután a szintetikus implantátumok illetve a donortól kapott szervek gyakran okoznak szövődményeket. A szervezet „kilöki” az idegen szövetet. A bioprotézis esetében egyszerűbb a helyzet, főleg, ha a páciens saját sejtjeiből állították elő. Ilyenkor minimálisak a transzplantáció okozta szövődmények. A szervezet gyorsabban megszokja „saját” implantátumát”.

Néhány hónapja a novoszibirszki tudósok biológiai implantátumot ültettek be egy laboratóriumi patkány szervezetébe. Ez semmiféle szövődményt nem okozott.

A tudósok abban bíznak, hogy az ilyen protézisek alkalmazása már néhány év múlva valóság lehet. Távlatokban tehát megújítható lesz az emberi szervezet: a károsodott szervek „lecserélhetők” saját sejtből „növesztett” szervekre. Ezzel a gerontológiai több problémáját meg lehetne oldani, és nem lenne olyan éles, aktuális a donorszervek hiánya sem.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4145881

Jelenleg az oldalon

9
Online