Az űrben a szemét olyan intenzíven gyűlik, hogy az elkövetkezendő 20 évben lehet, hogy nem marad biztonságos föld-körüli pálya. Ezt a sötét előrejelzést a Roszkozmosz elnöke, Vlagyimir Popovkin jósolta.

A különböző célokra jelenleg kétféle pályát használnak – magyarázta az Oroszország Hangjának adott interjújában az Orosz Űrakadémia egyik tagja, Andrej Ionyin:

Az első pálya típus az ún. napszinkron pálya. A műhold, amely ezen a pályán mozog, és az általa megfigyelt földi objektumot a Nap mindig ugyanabból a szögből világítja meg. Ezeket a műholdakat használják a Föld megfigyelésére katonai és polgári célokból egyaránt. A pályák magassága 600 kilométertől akár ezer kilométerig is terjedhet. A másik, a geostacionárius pálya a Föld egyenlítője felett, mintegy 36 ezer kilométerre található. A műhold keringési ideje megegyezik a Föld keringési idejével.

Az alacsonyabban lévő pályákon a legnagyobb arányban kémműholdak helyezkednek el, a geostacionárius pályákon pedig azok a műholdak, amelyek biztosítják a különféle kommunikációt, és jelt adnak a rakétatámadásokról.

A különböző hivatalok szerint, amelyek figyelik a Föld körüli teret, jelenleg a geostacionárius pályán mintegy 14 ezernyi mesterséges eredetű objektum kering.

Három évvel ezelőtt annak esélye, hogy egy egy centiméternél nagyobb méretű űrszemét összeütközik egy műholddal kicsire becsülték: ötévente egyszer. Most azonban már gyakoribbra becsülik: egyszer másfél-két évente. A műholdnak, űrhajónak vagy a nemzetközi űrállomásnak a szeméttel való találkozása olyan, mintha egy 80 km/h-val közlekedő kocsival ütköznének össze. A szemét gyarapodását megelőzni nem lehet: az elavult gépek a darabjaikra hullnak és felrobbannak. Mindez növeli azoknak az objektumoknak a számát, amely káosz szerűen keringenek a Föld-körüli pálya közelében.

Tehát az űrszemét felhalmozódása továbbra is nő és fenyegeti a műholdakat, űrhajókat és űrállomásokat, de a Föld lakosságát és természetét is. A kilövéseket azonban nem lehet leállítani, mert az emberi civilizáció megszűnne globális kapcsolati rendszerek nélkül. Az űrszemét problémájának megoldására több javaslat is van, még olyan extrémek is, minthogy az űrszemetet speciális hálókkal gyűjtsék össze.

Ugyanakkor olyan valódi programok, amelyeket realizálni lehetne technikai és gazdasági szempontból is – nincsenek.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Ráférne egy nagytakarítás a világűrre

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 943 228 megtekintés

Videó: 49 094 902 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058679

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh