A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne robotkutatói szerint macskák lábainak aprólékos megfigyelésein alapuló robotjuk a valódi macskák sebességével és stabilitásával rendelkezik.

Alexander Sproewitz, az egyik feltaláló elmondta, robotjuk saját kategóriájának leggyorsabbika, saját hosszának közel hétszeresét tudja egy másodperc alatt megtenni. Bár ez még nem egy igazi macska fürgesége, Sproewitz szerint a macskarobot ennek ellenére kiváló automatikus stabilizációs karakterisztikákkal rendelkezik az egyenetlen terepen történő futáskor. "A robot rendkívül könnyű, kompakt és erős, emellett könnyen megépíthető már rendelkezésre álló és olcsó anyagokból" - tette hozzá.

Az innováció főként a lábak kialakításában rejlik. A kutatók - mint a bevezetőben említettük - a macska lábának részletes tanulmányozásával fejlesztették ki a robot lábszerkezetét. A láb szegmensei - minden láb esetében három - és tagolódásuk megegyezik a macskáéval. Az ínakat rugókkal helyettesítették, míg az izmok szerepét elektronikus aktuátorok vették át. "Ez az alaktan biztosítja azokat a mechanikai tulajdonságokat, amikből a macskák kamatoztatnak, például jellegzetes futásukkal, rugalmasságukkal, biztosítva a stabilitást" - magyarázta Sproewitz. "A robot ezáltal természeténél fogva jóval önállóbb."

Bár még csak a kísérleti fázisoknál tartanak, a kutatók hosszú távú célja gyors, fürge, a talajon könnyedén manőverező gépek kifejlesztése. "Kutatásunk lényege, hogy az állatvilág tanulmányozásával és alapelvei alkalmazásával új megoldások fejlesszünk ki a robotikában" - összegzett a találmány másik atyja, Auke Ijspeert.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Videó a robotmacskáról: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 320 megtekintés

Videó: 48 288 471 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919675

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh