Sikeresen képeztek emberi foghoz hasonló szöveteket vizeletből nyert őssejtekből kínai tudósok - tette közzé a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

A szövetek fizikai tulajdonságai, rugalmassága és keménysége közel áll az emberi fog szerkezetéhez - idézte a BBC hírszolgálata a CAS keddi közleményét, mely a Cell Regeneration Journal című online szaklapban jelent meg.

Kutatócsoportok a világ minden táján keresik, hogyan lehet pótolni az öregség vagy a rossz szájhigiéné miatt elveszített fogakat. Az őssejt népszerű területe a kutatásoknak, hiszen belőle az emberi test sokféle - egyes őssejtekből mindenféle - szövete előállítható.

A tanulmány szerint a CAS Biomedicina- és Egészségügyi Intézetének Pej Tuan-csing vezette kutatócsoportja az emberi vizeletből nyerte ki az őssejteket. Mivel a kiválasztott víz útja során magával sodor testi sejteket, laboratóriumi eljárással el lehetett különíteni olyanokat, melyeket őssejtté tudtak alakítani. Ezeket egérembrióból vett fogőssejtekkel vegyítették, majd egértestbe ültették a keveréket, amelyből három hét elteltével fogszerű szövet alakult ki.

A szövet tulajdonságai az emberi fogéhoz hasonlóak, zománccal, dentinnel, fogbéllel és fogcementtel rendelkeznek.

"Akadnak problémák a kutatással, például, hogy állati sejteket alkalmaztunk, és a fogzománc sem elég kemény, ám a további tökéletesítés meg fogja ezeket oldani" - mondta Pej.

Hozzátette, hogy a vizeletből nyert őssejtek alkalmasak a páciensre szabott fogszövet, sőt teljes fog kifejlesztésére, a jövőben pedig gyógyszertesztelésre vagy a kutatók álmának valóra váltására, a tökéletes fogregeneráló kezelésekre is megfelelő lehet.

Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem munkatársa 2012-ben orvosi Nobel-díjat kapott az őssejtek kiválasztási eljárásának kidolgozásáért. Ezzel a módszerrel a felnőtt szervezet szöveteiből nyerhetők őssejtek, így nem kell az etikai és jogi kérdéseket felvető embrionális szövetekhez folyamodni.

A Londoni Egyetem őssejtkutatója, Chris Mason szerint a vizelet igen szerencsétlen kiindulási pont. "Az egyik legrosszabb forrás, hiszen először is kevés benne a sejt, ezek őssejtté alakítása pedig ritkán jár sikerrel. A szennyeződés veszélyével is számolni kell, hiszen a vizeletben nagyobb arányban találhatók baktériumok, mint a test más őssejtforrásaiban" - hívta fel a figyelmet Mason.

Az angol kutató szerint a nagy kihívás az, hogy a fogbelet idegek és erek hálózzák be, és integrálni kell, hogy a fog valóban tartós legyen.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 858 278 megtekintés

Videó: 49 903 414 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7139133

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh