David Keith, a Harvard alkalmazott fizikai professzora, egy olyan gépet épített, amely képes felszívni a szén-dioxidot a levegőből. Keith már meg is alapította cégét, a Carbon Engeneering-et, ami csak úgy vonzza a technológia iránt érdeklődő befektetőket.

A gép három lépésben szűri meg a levegőt, és választja ki annak szén-dioxid tartalmát. Először egy ventilátor beszívja a levegőt a gép majdnem 10 méter hosszú kamrájába, ami tele van hullámos műanyaglemezekkel. Ezután ezekre a műanyaglemezekre nátrium-hidroxid oldatot folyatnak, amely reakcióba lép a szén-dioxiddal, így szilárd karbonátként csapódik ki a levegőből.

Majd a szilárd karbonát egy 900 ˚C kemencébe kerül, ahol a hő hatására lebomlik, és tiszta szén-dioxiddá változik. Ezt a tiszta szén-dioxidot aztán vagy a földalatti tározókba szállítják, vagy fel lehet használni egyéb folyamatok során. Végül a gépben maradt hamuval regenerálják a nátrium-hidroxid oldatot, és már kezdődhet is a folyamat elölről.

Persze általában nem az a kérdés, hogy hogyan vonják ki a szén-dioxidot a légkörből, hanem az, hogy mit kezdjenek vele utána. Ugyanis a föld alatti szén-dioxid-tárolás hosszú távú hatásait még nem ismerik pontosan a szakemberek.

De a technológiában rejlő lehetőségek felkeltették iránta az érdeklődést. Többek között Bill Gates is támogatta Keith projektjét, és a kutató azt reméli, hogy ki tudja úgy bővíteni a folyamatot, hogy pozitív hatást gyakorolhasson vele a környezetre.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 521 206 megtekintés

Videó: 27 865 191 megtekintés

Látogatók

Összesen5150098

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh