Nanohuzalos ruházattal védekezhetünk fűtés nélkül a hideg ellen a Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett technológiának köszönhetően.

Az épületek és a lakások fűtéséből adódik a globális energiafogyasztásnak közel a fele. Kényelmünkért nagy környezeti árat fizetünk, hiszen a fűtés felelős az üvegházhatású gáz globális kibocsátásának harmadáért - idézte a kutatást irányító Yi Cuit a PhysOrg hírportál.

Az üvegházhatású gáz kibocsátását hatékonyabb szigeteléssel és jobb termoizolációs anyagok felhasználásával igyekeznek mérsékelni. Yi Cui és kollégái azonban más megközelítést választottak, és a helyiségek fűtése helyett az emberek "személyre szabott" melegítésére helyezték a hangsúlyt.

A kutatók a "közönséges" ruházat bevonására könnyű, hajlékony és "lélegző" anyagokat fejlesztettek ki. A speciális nanohuzalos ruházat sokkal hatékonyabban véd a hideg ellen, mint az átlagos viselet, ráadásul a "bevonat" kiváló elektromos vezetési tulajdonságokkal rendelkezik, így melegíthető egy külső energiaforrás segítségével.

A Stanford Egyetem tudósainak számítása szerint az általuk kifejlesztett textil révén személyenként ezer kilowattóra takarítható meg évente, annyi energia, amennyit havonta egy átlagos méretű otthon fűtésére használnak fel az amerikaiak.

Az energiatakarékos újdonságról szóló közlemény az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) folyóiratában, a Nano Letters legújabb számában látott napvilágot.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 999 megtekintés

Videó: 47 968 174 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887531

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh