A megújuló energia ott teheti a legnagyobb szolgálatot, ahol nagy a szükség, ám sokszor tiszta energiával működő berendezések nagyon drágák. A magyar igendesign, pontosabban a kolumbiai származású Alberto Vasquez és Lőrincz Dániel tavalyi koncepciója, a Flow a szeles partokon jelent ideális megoldást, ráadásul olcsó, egyszerűen elkészíthető és szélenergiával működik.

A Flow egy bambuszból készült lámpaoszlop koncepció, amely a függőleges szélturbinák elvén működik. Az egész lámpatest természetes úton lebomlik, leszámítva az elektronikai alkatrészeket – a LED izzókat, a kábeleket és a dinamót –, de ezeket újra lehet hasznosítani az új lámpák készítése során. És mivel a Flow nagyon egyszerűen össze- és szétszerelhető, ezért nem kell jól képzett munkaerő a lámpaoszlop felállításához.

Az izzók a bambuszlapátok végén találhatók, így a forgás sebességétől függően hullámzó mozgást végeznek, ha pedig nincs szél, akkor álló helyzetben is képesek világítani. A lapátok spirális elrendezésének köszönhetően a Flow-t bármely irányból érkező szél tudja forgatni.

A tervezőnek, Alberto Vasqueznek egy kolumbiai tengerparti városban, Cartagena-ban lévő probléma adta az ötletet: a város tengerpartja nappal nyüzsgő és biztonságos, éjszaka azonban elég veszélyes, mert nincs közvilágítás. A szél viszont elég sokat fúj ott, így a szélenergiával működő közvilágítás megoldást jelenthet a problémára. A Flow alapanyaga, a bambusz pedig azért jelent ideális megoldást, mert egy olcsó, elterjedt, helyi alapanyag, és ráadásul környezetbarát is.

„A tervezés során világossá vált, hogy számos harmadik világbeli országban nincs közvilágítás: vagy azért, mert nincs pénz a hálózat kiépítésre, vagy pedig azért, mert nincs elég energiaforrás, illetve a képzett munkaérőből is hiány van. Szükség van tehát egy olyan megoldásra, ami olcsó, olyan helyeken is felállítható, ahol nincs hálózati áram, könnyen összeszerelhető, és helyi alapanyagokból készül. A bambuszvázú, szélenergiával működő közvilágítás jelentheti a megoldást ezeken a vidékeken” – olvasható Vasquez gondolata az igendesign honlapján (Kattintson ide... ).

A Flow a praktikus tulajdonságain túl még egy örvendetes vonással is rendelkezik: a forgó-hullámzó fények gyönyörű látványt nyújtanak a tengerparti éjszakában.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 720 712 megtekintés

Videó: 33 682 850 megtekintés

Látogatók

Összesen5590664

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh