Ha valami egy fekete lyuk fogságába esik, akkor annak örökre vége? Stephen Hawking szerint van esély a kiszabadulásra. "Ha úgy érezzük, fekete lyukba kerültünk, ne adjuk fel" - mondta a Hawking-sugárzásról Stockholmban tartott előadásán hallgatóságának. "Van kiút"

Sokszor leírtuk már, a fekete lyukak saját gravitációjuk alatt összeomlott csillagok, amik olyan erős gravitációs erőt termelnek, melynek vonzásából még a fény sem képes kiszabadulni. A hatalmas gravitáció bármit darabokra tép, soha nem fogjuk többé látni, vagy hallani.

Az talán kevéssé ismert, hogy a fizikusok 40 éve vitáznak arról, mi történik az elnyelt objektumok fizikai állapotának információjával. A kvantummechanika támogatói szerint az információ nem semmisíthető meg, az általános relativitás pártolói szerint viszont igen is meg kell semmisülnie, ezt a vitát nevezzük információs paradoxonnak. Hawking arra a következtetésre jutott, hogy az információ eleve be sem jut a fekete lyukba. "Véleményem szerint az információ nem a fekete lyuk belsejében tárolódik, ahogy azt egyesek valószínűsítik, hanem a határán, az eseményhorizonton" - nyilatkozott.

Az eseményhorizont egy gömbként veszi körbe a fekete lyukat, melyen túlról semmi nem képes kiszabadulni. Hawking feltevése szerint az áthaladó részecskék információja átalakul egyfajta hologrammá - a háromdimenziós objektum kétdimenziós leiratává, ami az eseményhorizont felszínén reked, ezáltal minden információ megtalálható az eseményhorizonton.

Hogyan segít mindez visszaszerezni valamit, amit elnyelt a fekete lyuk? Az 1970-es években Hawking behozta a köztudatba a Hawking-sugárzást, ami a fekete lyukak által kibocsátott fotonokból épül fel, maga a sugárzás pedig kvantumfluktuációk eredménye. Eredeti elmélete szerint a sugárzás nem hordoz a fekete lyuk belsejéből származó információt, 2004-ben azonban megváltozott a véleménye és lehetségesnek tartotta az információ kijutását. A működésére eddig nem volt magyarázat, Hawking azonban most már úgy véli, sikerül megoldania a rejtélyt.

Új elmélete szerint a Hawking-sugárzás kibocsátásakor képes felszedni az eseményhorizonton tárolt információ egy részét, lehetőséget adva a visszajutásra. Sok jóra, vagy használhatóra azonban ne számítsunk, figyelmeztet. "A befelé irányuló részecskék információja visszatér, de egy kaotikus, használhatatlan formában. Ez megoldja az információ paradoxont, gyakorlatban azonban az információ elvész".

Hawking tavaly a "nincsenek fekete lyukak" kijelentésével borzolta a kedélyeket, persze ennél ez a kijelentés jóval összetettebb. Akkor az eseményhorizontot egy úgynevezett látszólagos horizonttal helyettesítette. A mostani elmélet összeegyeztethető a tavalyival, így nem okozott túlzott izgalmat az elméleti fizikusok körében. Hamarosan újabb részletek látnak napvilágot, a jövő hónapban várhatóan egy tanulmány is megjelenik, illetve Malcolm Perry, Hawking munkatársa várhatóan alaposabban boncolgatni fogja az elméletet, az azonban senkit ne lepjen meg, hogy az új megközelítések a végzet elkerülhetetlenségét fogják támadni.

Hawking szerint az is elképzelhető, hogy az információ párhuzamos univerzumokba jut vissza. "Az előadás üzenete, hogy a fekete lyukak nem olyan feketék, mint amilyennek lefestik azokat. Nem örök börtönök, ahogy azt egykor gondolták" - mondta. "A dolgok kijuthatnak a fekete lyukból és lehet, hogy egy másik univerzumban bukkannak fel".

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 261 megtekintés

Videó: 48 934 316 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028705

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh