A disznó csökkentheti a transzplantációk költségét, az ehhez szükséges módosításokon már dolgoznak. A szervátültetés ugyan ma már jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt, a felmerülő költségek és komplikációk azonban továbbra is erős késztetést biztosítanak a kutatók számára, hogy valamilyen alternatívát keressenek. Egy csoport azon dolgozik, hogy génmódosított disznókkal oldják meg a kérdést, itt pedig már közzé is tették az első eredményeket.

Az eGenesis nevű cég szakemberei jelezték, hogy az embriókban elvégzett génmódosítások révén mindkét fontos problémára megoldást találtak, bár ezek kombinációját még nem végezték el, így a végleges eredmény csak később jön. Mindenesetre jelen pillanatban megoldhatónak tűnik a tömeges alkalmazást eddig megakadályozó két legfontosabb akadály átlépése, és amennyiben a kombinált változat is megfelelő eredményt mutat fel, a jövőben sokkal olcsóbbá válhat a szervátültetés.

A csapat 62 gént módosított az erre kijelölt embriókban, amelynek révén megelőznék a különböző veszélyes vírusok felbukkanását azokban a betegekben, akik disznóból átvett szerveket kaptak. Legalább ilyen fontos azonban, hogy az immunrendszer ne próbálja meg kilökni a beültetett szerveket, ezért további 20 gén módosítását végezték el, amelyek viszont a disznók sejtjeinek felszínén lévő fehérjékért felelősek, ezzel pedig feleslegessé tehetik az immunrendszert elnyomó szerek folyamatos szedését, vagyis nagyban leegyszerűsödne a páciensek élete.

A következő lépés a két szett kombinálása lesz, amelyhez további embriókra lesz szükség. Pozitív eredmény esetén is megmaradnak azonban bizonyos etikai kérdések, amelyek megválaszolása időt vesz majd igénybe.

Forrás: sg.hu / nature.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 539 megtekintés

Videó: 47 969 674 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887673

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh