Ezen most rágódhatnak a tudósok egy darabig – kommentálta a Washington Post a Dél-Kínából származó leleteket. Az emberi fogak ugyanis olyan régiek, amikor, jelenlegi tudásunk szerint, nem éltek még emberek Ázsiában.

A 47 fogat Hunan tartományban találták, és legalább 80 ezer évesek, viszont olyanok, mint a modern ember, a Homo Sapiens fogai. Ami viszont ellentmond a most érvényes elméletnek, amely szerint a modern ember Afrikából csak mintegy 60 ezer évvel ezelőtt indult világhódító útjára. Első lépése pedig nem is Ázsiába, hanem Európába vezetett, ahol még meg kellett küzdenie az Európát akkor lakó neandervölgyiekkel.

“A modern ember megjelenését Európában és a neandervölgyiek eltűnését általában azzal magyarázzák, hogy a homo sapiens egyértelműen okosabb volt” magyarázza Maria Martinón-Torres a Discovery Newsban . “De ha az őseink már Kr. e. 80 000-ben Kínában voltak, de csak Kr.e. 45 000-ben tudták elfoglalni Európát, akkor lehet, hogy ez azért, volt, mert itt voltak a neandervölgyiek.”. Így tehát egészen máshogy néznének ki az erőviszonyok Európa őslakói, és az Ázsián át Afrikából érkezett migráns populáció – a modern ember ősei közt. Más friss kutatási eredmények is azt bizonyíthatják, hogy a neandervölgyiek nem voltak szellemileg fejletlenebbek a bevándorló modern embernél. Egy friss lelet szerint például már ők is készítettek ékszereket – amiről eddig úgy gondoltuk, csak a modern ember sajátja.

Robin Demell az Exeteri Egyetem kutatója viszont úgy gondolja, hogy nem a neandervölgyiek elkeseredett ellenállása, hanem az Európában akkor uralkodó hideg klíma rettentette el őseinket attól, hogy errefelé vegyék elsőnek az irányt – Ázsiában akkor sokkal melegebb klímavolt, ami jobban emlékeztetett az afrikai őshazára.

Ami a legérdekesebb azonban, hogy ezek a fogak nem a mai ázsiaiak közvetlen őseitől származnak, azok ugyanis bizonnyal olyan homo sapiensek voltak, akik Európán át jöttek – génjeikben ugyanis ott van a keveredés nyoma a neandervölgyiekkel.

Forrás: globoport.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 726 720 megtekintés

Videó: 48 935 516 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028984

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh