E fontos cél elérését beszélték meg nemrég az űrkutatással foglalkozó szakemberek.

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy 2020-ban valósulhat meg az első közös európai-orosz küldetés, amely egy hosszú folyamat első lépése lenne, ezt követően pedig hosszabb időre is ott tartózkodnának égi kísérőnkön az űrhajósok, amihez természetesen további komoly munkára van szükség. Most ennek egyes részleteiről beszélgettek a szakemberek.

Az Európai Űrügynökség tartott egy kétnapos szimpóziumot, amelyen 200 kutató mellett összesen 28 ország képviselői vettek részt, hogy megbeszéljék a hosszú távú elképzeléseket. Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy 2030-ra megvalósíthatónak tartják a holdbázis felépítését és üzembe helyezését, ezt azonban robotokkal végeznék el, amelyek 3D-nyomtatók segítségével, a helyszínen építenék ki a bázist, mielőtt az emberi személyzet megérkezne. A 2013-ban elvégzett kísérlet azt mutatta, hogy mindez elérhető cél, mi több, akkor egy speciális anyaggal is előálltak, amely a kupolákba építve a sugárzástól is megvédené a lakókat.

A holdbázisnak az amerikai kollégák is örülnének, ez ugyanis megállóhelyként szolgálna a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetésekben. A bázis egyben az Nemzetközi Űrállomás utódjaként is működhetne, ehhez azonban valódi összefogásra van szükség - a Hold maga pedig logikus lépcsőfoknak tűnik az alacsony orbitális pálya magunk mögött hagyásához. Ez utóbbiból persze a nemzetállami törekvések (elsősorban a kínai fél részéről), illetve a főleg amerikai magánvállalkozások által lebonyolított küldetések is kivehetik majd részüket, a valódi áttörést azonban a nemzetközi összefogás biztosíthatja.

A kivitelezéssel kapcsolatban természetesen még számos kérdés felmerül, így például nem mindegy, hogy mindezt milyen rakétákkal valósítanák meg. Ebben az orosz fél segíthet, de talán még európai platformra is építhetünk majd.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 872 438 megtekintés

Videó: 49 054 051 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053179

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh