A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek klinikai tesztjei.

Három hónapon belül indulnak a klinikai kísérletek, amelyek remélhetőleg igazolják az emberi sejttenyészetekben már sikerrel vizsgázott gyógyszer eredményességét - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja hétfőn.

Ábrahám Lojter és Aszaf Fridler professzorok módszere szakít az AIDS-et okozó vírusok számát minimálisra leszorító "koktélok" módszerével, mert a vírus kiirtását, és így a teljes gyógyulást ígéri a betegeknek.

Az új megközelítés a vírus DNS-ét sok példányban viszi át a hordozó sejtbe, és ezzel aktivizálja a sejtek önpusztító mechanizmusát. A kutatók olyan peptideket fejlesztettek ki, amelyek stimulálják ezt a folyamatot.

A kikísérletezett peptidek más létező gyógyszerekkel kombinálva ígéretes eredményeket mutattak a HIV-vírussal megfertőzött sejttenyészetekben: kéthetes kezelés után nem lehetett fertőzött sejteket találni, amiből arra következtettek, hogy nem csak a fertőzés szűnt meg, hanem a fertőzött sejtek is elpusztultak.

Eredményeiket az AIDS Research and Therapy című újságban tették közzé, de a tudósok egy része szerint felfedezésük nem tekinthető jelentős előrelépésnek.

"Ez ezúttal érdekes áttörésnek ígérkezik. Kifejezetten drámai fejlemény, ha egyszer elérte a klinikai kísérletek szintjét" - mondta viszont a Ynetnek Jichák Lévy, az izraeli AIDS munkacsoport 28 éve HIV-pozitív ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 987 megtekintés

Videó: 47 969 281 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887629

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh