Az eddig véltnél tízezer évvel korábban érkeztek meg az első emberek Észak-Amerikába a Bering-szoroson át - állítják a PLoS One című folyóiratban közölt tanulmányukban a Montreali és az Oxfordi Egyetem kutatói.

A mostanáig érvényes elmélet szerint Észak-Amerikában nagyjából 14 ezer évvel ezelőtt telepedtek meg az első emberek, a mostani eredmények szerint azonban erre valójában 24 ezer évvel ezelőtt, vagyis a legutóbbi jégkorszak csúcsán került sor - olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.
   
A montreali kutatók a kanadai-alaszkai határhoz közeli Bluefish folyót szegélyező barlangokból származó leleteket elemeztek.
   
A területen Jacques Cinq-Mars régész végzett ásatásokat 1977 és 1987 között. Az itt talált állati csontok radiokarbonos kormeghatározása alapján a szakember arra a merész elméletre jutott, hogy a térségben már 30 ezer évvel ezelőtt is éltek emberek.
   
A térségben található hasonló korú lelőhelyek hiányában, Cinq-Mars elmélete vitatott maradt a tudományos körökben. Továbbá az sem volt egyértelműen bizonyított, hogy a barlangban felfedezett ló-, mamut-, bölény- és rénszarvascsontok valóban emberi tevékenységre utalnak-e.
   
A Montreali Egyetem doktori hallgatója, Lauriane Bourgeon a területről származó és a gatineau-i Kanadai Történeti Múzeumban őrzött mintegy 36 ezer csonttöredéket vont vizsgálat alá.
   
A két éven át tartó elemzés során a szakemberek 15 maradványon azonosították az emberi tevékenység egyértelmű nyomait, és további nagyjából 20 csonttöredéken találták hasonló jeleket.
   
"A csontok felszínén lévő V-alakú vonalakat olyan kőeszközökkel ejtették, amelyeket állatok megnyúzásához használtak" - mondta Ariane Burke, az egyetem professzora. Hozzátette: "ezek vitathatatlanul emberi kézzel ejtett vágásnyomok".
   
Bourgeon újabb radiokarbonos kormeghatározásnak vetette alá a leleteket. A vizsgálat szerint a legrégebbi, emberi tevékenység nyomait viselői csonttöredék - egy ló alsó állkapocscsontjának darabja - nagyjából 23-24 ezer éves.
   
"Felfedezésünk megerősíti a korábbi eredményeket és bizonyítja, hogy ez a legkorábbi ismert emberi település Kanadában" - mondta Burke.
   
A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy Beringia - az oroszországi Léna folyótól a kanadai Mackenzie folyóig terjedő régió - keleti része lakott volt az utolsó jégkorszak idején.
   
Burke szerint korábbi népesség-genetikai tanulmányok kimutatták, hogy egy pár ezer fős népcsoport élt a világtól elszigetelten Beringiában 15-24 ezer évvel ezelőtt.
   
"A földrajzi elszigeteltség együtt járhatott a genetikai izolációval. A legutóbbi glaciális maximum idején, Beringiát gleccserek és füves pusztaságok zárták el Észak-Amerika többi részétől, ami lehetetlenné tette az emberek számára a nyugati területek meghódítását" - magyarázta a kutató.
   
Mindez azt jelenti, hogy a Bluefish barlangok beringiai lakói is azoknak az ősei közé tartoztak, akik a legutóbbi jégkorszak végén meghódították az egész kontinenst.

Forrás: MTI / eurekalert.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 416 619 megtekintés

Videó: 45 480 231 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6388416

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh