Könnyen pórul járhat a jövőben az, aki hamis tanúvallomást tesz a bíróságon.

Eddig nagyon komoly feladatot jelentett a jogi eljárások során a hazugságok kiszűrése. A jövőben mindez egy mesterséges intelligenciára épülő megoldásnak köszönhetően sokkal egyszerűbbé válhat. Zhe Wu, Bharat Singh és Larry S. Davis, a Marylandi Egyetem munkatársai, valamint V. S. Subrahmanian, a Dartmouth College kutatója egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes elemezni a felvételeket és megállapítani, hogy valaki hazudott vagy igazat mondott.

A négy szakember által létrehozott DARE nevű megoldást 104 olyan videó segítségével készítették fel, amelyeket néhány évvel korábban más tudósok készítettek. Az anyagok olyan személyeket mutattak, akik különböző szituációkban egy tárgyalóteremben hazudtak vagy éppen igazat mondtak. E felvételek alapján tanulta meg a rendszer elemezni a lehető legapróbb arckifejezéseket és a hang elváltozásait is, amelyekből következtetni lehetett arra, hogy az illető igazat mondott-e vagy sem.

A tesztek során a DARE 92 százalékos valószínűséggel tudta felismerni, ha egy videóban egy személy hazudott. Ezzel a mesterséges intelligencia jobban teljesített a tesztelésbe bevont embereknél is, akiknél ez az arány csupán 81 százalék volt. A szakemberek közölték, hogy az audioelemzések további finomításával és a még nagyobb adatmennyiséghez való hozzáféréssel a rendszeren tovább lehet javítani.

Forrás: sg.hu / arxiv.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 866 449 megtekintés

Videó: 49 047 509 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051622

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh