A bőr színének változása alapján dolgoztak ki új technológiát az Utahi Állami Egyetem tudósai, hogy a vérkeringés állapotáról információhoz jussanak.

Jake Gunther elektromérnök professzor és egykori tanítványa, Nate Ruben olyan technológiát fejlesztettek ki, amelyik egy videokamera és egy szoftver segítségével becsüli meg a pulzusszámot - számolt be a szabadalomról az eurekalert.org.   

"Ahogy a szív keringeti a vért az artériákon és a vénákon át, a bőr által elnyelt fény mérhető mértékben változik. Szabad szemmel ez nem látható, de amikor a szoftverünk feldolgozza a kamera képeit, a változás egyértelmű" - magyarázta Gunther.   

A videokamerák színértékei közül a zöld nyújt olyan információt, amely lehetővé teszi a pulzusszám becslését.   

"A vér hemoglobinja a zöldnél mutat fényelnyelési kiugrást, tehát amikor a vér az artériákon át a bőr közelében áramlik, több zöld nyelődik el, kevesebb verődik vissza, ami azt jelenti, hogy a kamera képein kevesebb zöld értéket látunk" - mondta Gunther.   

A program a színadatokat elemezve számítja ki az arc, a nyak és a karok bőrének átlagértékeit.   

Ez a bőrérintkezést nem igénylő megfigyelőrendszer forradalmasíthatja az orvosi felszerelések és a fogyasztóknak árult készülékek - többek között a babák légzésfigyelői vagy a fitneszeszközök - világát.   

A találmány egy jövőbeli változata még a vérnyomást és a vér oxigénszintjét ellenőrző berendezéseket is felválthatja.   

Az ötlet akkor fogant meg, amikor Rubennek és feleségének megszületett az első babája 2012-ben és az anya folyamatosan figyelte a babát álmában.   

A sok bölcsőhöz szaladgálás miatt jutott eszébe a férjnek, hogy jobb bébiőrt kellene fejleszteni.   

Akkoriban egy hasonló elképzelésen dolgozott, webkamerák segítségével becsülték meg a pulzusszámot. A technológia akadályba ütközött, mert az alvó babák nem mozdulatlanok alvás közben, a kamera jelzéseit megzavarta a mozgás.   

Ruben és Gunther azonban olyan módszert dolgoztak ki, ami kiválasztja azokat a jeleket, amelyekre szükségük van.

Forrás: MTI / phys.org / eurekalert.org

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4555784

Jelenleg az oldalon

5
Online