Az Ofcom nevű brit médiafelügyeleti szervezet elkészítette a legújabb tervezetet az internetes kalózok kiszűrésére. A cél az, hogy az internetszolgáltatók figyelmeztessék, majd a megfelelő helyen jelentsék a renitenseket.

Az új tervezet az eddiginél jóval nagyobb szerepet szánna az internetszolgáltatóknak, akiknek minden olyan felhasználót automatikusan figyelmeztetniük kellene, akinél jogsértő tevékenységet tapasztalnak. A dokumentumot a szolgáltatók, a szerzői jogvédők és az internetezők szervezetei közösen dolgozták ki, a készítők emellett megkérdezték a Brit Kalózpártot is.

Az új törvény a következőképpen működne a gyakorlatban. Amennyiben a szerzői jogok tulajdonosai jogsértést tapasztalnak, akkor értesítik erről az internetszolgáltatókat, akik az IP-cím alapján értesítést küldenek az elkövetőnek és feljegyzik az esetet. A cégek minden figyelmeztetés után pénzt kapnak a jogtulajdonosoktól, az összeg 10 és 20 euró között lesz. Az internetezők fellebbezhetnek a gyanúsítás ellen, egy ilyen eljárás azonban átszámítva 25 euróba fog kerülni. A panaszokat egy független testület vizsgálja majd ki. Tehát az internetszolgáltatókat nem köteleznék előfizetőik forgalmának ellenőrzésére, illetve a hozzáférések korlátozására vagy blokkolására sem, ugyanakkor a vétkes felhasználók azonosításában részt kell venniük.

Amennyiben egy fájlcserélőt háromszor figyelmeztetnek, automatikusan felkerül egy listára és a jogtulajdonosok kérhetik a bíróságtól személyes adatainak kiadását. A lépéssorozattal el kívánják kerülni a tömeges pereket, esélyt adjanak a felhasználóknak és valóban csak azokat vonják felelősségre, akik már szinte ipari mennyiségben töltenek le, illetve fel illegálisan másolt tartalmakat. A jogtulajdonosoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy jelentsék a jogsértéseket, vagyis nem lesz arra lehetőség, hogy hónapokig üljenek az információn, majd felhasználják azt.

A jogszabály-tervezetet egy hónapon keresztül lehet véleményezni, ezután összesítik a javaslatokat és az észrevételeket. A brit parlament az év végén szavaz a végleges tervezetről. Az új törvény a The Guardian információi alapján várhatóan 2014. március elsején lép hatályba.

A Brit Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban elutasította a British Telecom és a TalkTalk beadványát, amiben a távközlési cégek azt kérték, hogy ne kelljen részt venniük a fájlcserélők interneteléréseinek korlátozását célzó rendszer kiépítésében. A két cég a brit törvény európai joggal való összeegyeztethetőségét kérdőjelezi meg. A fellebbviteli bíróság később engedélyezte a két internetszolgáltató fellebbezési kérelmének benyújtását, az új tervezet miatt azonban az eljárás gyakorlatilag okafogyottá vált.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 743 megtekintés

Videó: 48 315 860 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922987

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh