Az FBI kikapcsol egy szervert, így a DNS Changer vírus világszerte több százezer számítógép internetre csatlakozását vágja majd el. Egyetlen kattintással ellenőrizheti, hogy gépe érintett-e.

Öt éve jelent meg először a DNS Changer nevű vírus, melynek célja, hogy a készítők a felhasználók tudta nélkül érjék el a számítógépet, illetve generáljanak rajta forgalmat és kattintásokat hirdetésekre. Akkor a legnagyobb probléma még az volt – amellett, hogy a rosszindulatú szoftver kikapcsolta a gép vírusvédelmét –, hogy a vírus által generált forgalom miatt belassult a "hasznos" netkapcsolat sebessége.

A vírus emellett a készítők által megadott szerverre irányította át a gépet, onnantól ez szolgálta ki a lekéréseket. Az észt bűnözői csoport által működtetett szervert az FBI lefoglalta és a felhasználók érdekében tovább működtette, így a fertőzött géppel rendelkezők is tovább tudtak netezni. De mivel az üzemeltetés a Telegraph beszámolója szerint havi több tízezer dollárba kerül, az FBI július 9-én, hétfőn kikapcsolja a szervert, ami azt jelenti, hogy az adataik szerint még mindig fertőzött, azaz csak a szerveren át internethez jutó 350 ezer számítógép hétfőtől nem jut majd fel az internetre.

A számítógép fertőzöttségének felméréséhez elég egyetlen kattintás, az erre a célra létrehozott egyik DNS Checker oldal meglátogatása (Kattintson ide... ). Az eredmény megértéséhez pedig még csak angolul sem kell tudni: a zöld szín azt jelenti, hogy minden rendben van a géppel, a piros pedig arra figyelmeztet, hogy a számítógép érintett lesz a hétfői leállásban. Az FBI tanácsa szerint ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 892 206 megtekintés

Videó: 49 065 168 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054720

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh