Egy tanulmányból kiderült, amit már eddig is sejteni lehetett: rendkívül sok pénzbe kerülhet a tengerentúli felhőplatformok üzemeltetőinek a Prism-ügy utána bekövetkezett bizalomvesztés.

A június elején kirobbant Prism-botrány után felmerült a kérdés, hogy az európai felhasználók mennyire bízhatnak meg a különböző tengerentúli platformokban. Német politikusok júliusban egyenesen azt szorgalmazták, hogy Európa erősítse meg a saját IT-cégeit és hozzon létre az amerikai ajánlatokkal egyenértékű szolgáltatásokat. Nos, a Microsoftnak, az Amazonnak és a többi nagy amerikai cloud-szolgáltatónak egyelőre nem kell tartania az európai vetélytársaktól, de attól igen, hogy jelentős mértékben csökkenhet a bevételük. Az Information Technology & Innovation Foundation (ITIF) által elkészített dokumentum szerint a tengerentúli felhőplatformok a következő három évben 21,5 - 35 milliárd dollár közötti összeget fognak elbukni azért, mert az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) hozzáfért a rendszereikben tárolt információkhoz.

Már most érzékelhető a bizalomvesztés, a külföldi ügyfelek egy része nem szívesen bízza rá adatait az amerikai cégekre. A jelenség az Amazon, Microsoft, Google triót is érinti. Az egyesült államokbeli felhőszolgáltatók 36 százaléka elismerte, hogy a Prism-ügy kirobbanása óta sokkal nehezebben kötnek szerződéseket. Az ITIF arra számít, hogy a vállalatok akár a piaci részesedésük 10-20 százalékát is elveszíthetik a közeljövőben és előtérbe kerülhetnek az európai vagy ázsiai vetélytársaik.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 531 megtekintés

Videó: 48 288 864 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919688

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh