Az Egyesült Államok szorosabbra kívánja fogni az együttműködést a NATO-partnerekkel a szíriai törvényes hatalom megdöntése céljából. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a témát telefonkonferencia keretében vitatta meg brit, francia, német és török kollégáival.

A partnerek többek között összehangolták a szíriai ellenzéknek nyújtandó újabb segélyt. A videokonferencia rendkívüli jellegéből ítélve, a segélyt szintén sürgősen fogják nyújtani. Basar al-Aszad rendszerének megdöntése érdekében a fegyveresek fegyvert, lőszert, kommunikációs eszközöket, felderítési információkat és újabb zsoldosokat kapnak.

A vezető NATO-hatalmak részvételével zajlott videokonferenciát Borisz Dolgov Szíria-szakértő előjátéknak tartja a nemkívánatos rendszerek megbuktatása terén végzett olyan kísérlet megismétléséhez, amelyet egy évvel ezelőtt Líbiában próbáltak ki.

„A líbiai forgatókönyv nyílt megismétlésére irányuló törekvés ez. Egyébként Clinton asszony a közelmúltban légtérzár lehetőséget vetette fel, ami tulajdonképpen a szíriai belügyekbe való tényleges fegyveres beavatkozásra való felszólítás. A repülési tilalom a légvédelmi rendszer megsemmisítését jelenti, légicsapásokat, szárnyas rakéták kilövését jelenti. Ez katonai bevonulás Szíriába, amely kizárólag az ENSZ mellőzésével valósítható meg, mivel Oroszország és Kína háromszor is megvétózta az ENSZ BT olyan határozatát, amely a szíriai válság líbiai forgatókönyv szerinti megoldása előtt nyitja meg az utat.”

Egyébként azok, akiket a Nyugat aktívan támogatott fegyverrel és pénzzel Líbiában, napjainkban Basar al-Aszad hatalma ellen harcolnak. Kedden közhírré vált, hogy két rendkívül veszélyes hadúr jutott be Szíriába. Ezek egy évvel ezelőtt a Moammer Kadhafi tripoli elnöki palotáját megtámadó rohamosztagok vezetői voltak. Velük együtt a nehézfegyverzet és mobil légvédelmi komplexumok kezeléséhez értő zsoldosok és mesterlövészek érkeztek.

A Nyugat ugyanakkor az arab országokban található partnerei révén fokozza az al-Aszad rendszere elleni propaganda-háborút. Ebbe megpróbálja bevonni Oroszországot is. Például, az Al-Vatan Online szaúdi kiadvány Mihail Bogdanov, az orosz elnök közel-keleti különképviselője állítólagos interjúját tette közzé. Az interjúban azt állítják, hogy al-Aszad hajlandó lemondani tisztségéről. Moszkva diplomáciai szinten a dezinformáció szerzőit céltudatos provokátoroknak minősítette, akik a Szíria körüli helyzet kiélezésén fáradoznak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 289 megtekintés

Videó: 48 288 401 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919673

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh