Csak az Európai Unió (EU) működéséről szóló szerződés módosításával lehet bankfelügyeleti jogosítvánnyal felruházni az Európai Központi Bankot (EKB) a német jegybank (Bundesbank) elnöke szerint.

Jens Weidmann a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: az uniós bankfelügyeleti hatóság kiépítése a monetáris politikáért felelős EKB szervezeti keretében konfliktusokat okozhat a két funkció - vagyis a monetáris politikai és a bankfelügyeleti feladatok - ellátásában. Világos viszonyokat teremteni és jogilag megalapozott felhatalmazást adni az EKB-nak csak az EU-s alapszerződés módosításával lehet - hangsúlyozta.

Ez igen időigényes eljárás, és késlelteti a rendszer felállítását, de "ha a politika valóban bankuniót akar, akkor akár gyors ütemben is végigviheti a döntési folyamatot" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az esetleges szerződésmódosítástól függetlenül sem várható, hogy az új bankfelügyelet jövőre megkezdheti a munkát, a jogi helyzet megnyugtató rendezéséig pedig tagállami szinten is el lehet látni a bankfelügyeleti hatósági feladatot.

Németországban nemcsak a jegybank, hanem a pénzügyminisztérium is a két feladat szigorú szétválasztását sürgeti. Wolfgang Schäuble, a tárca vezetője az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán hangsúlyozta: "Kínai falat kell emelni az EKB bankfelügyeleti és központi banki funkciói között".

Az EU állam- és kormányfőinek megállapodása szerint az év végéig dolgozzák ki az EKB keretében működő bankfelügyelet intézményi és jogi szabályozását. A részletekről a jövő heti uniós csúcson kell dönteni. A megállapodásra van esély - jelezte Schäuble egy vasárnapi lapinterjúban. "Teljes erővel azon dolgozunk, hogy még karácsony előtt lerakjuk az új bankfelügyelet jogi alapjait" - mondta a német pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak. Ha ez sikerül, akkor jövőre el lehet kezdeni az új hatóság felépítését - tette hozzá.

A miniszter részleteket nem említett, a Der Spiegel című hetilap vasárnap megjelent számában viszont a tárcától származó információkra hivatkozva azt írta, hogy kompromisszum formálódik Berlin és az eredeti koncepció változtatása ellen kardoskodó Párizs között. Ennek része, hogy a bankfelügyelet központja Párizsban lehet, nem pedig az EKB székhelyén, Frankfurtban - írta a Der Spiegel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 690 159 megtekintés

Videó: 48 902 002 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022912

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh