Irán elégedett a térségben elfoglalt helyzetével, stabilitást szeretne és soha nem kezdene háborút - mondta a perzsa állam külügyminisztere hétfőn Berlinben.

Mohamad Dzsavad Zarif a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartott előadásában kiemelte, hogy az iszlám köztársaság ugyan "forradalmi állam", de csak belpolitikai értelemben, és a nemzetközi politikában nem törekszik az erőviszonyok megváltoztatására.

Meggyőződése, hogy az iráni atomprogramról július 20-ig végleges megállapodást lehet kötni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai és Németország alkotta hatos csoporttal. A megbeszélés február 18-án kezdődik Bécsben. Minden hónapban egyeztetnek majd a legmagasabb szinten, és a szakértői szintű tárgyalást is havonta folytatják - mondta az iráni diplomácia vezetője.

A nukleáris fejlesztések körüli konfliktus egy "ok nélküli válság" - vélekedett. Irán nem akar atomfegyvert szerezni, mert tudja, hogy már az is fenyegetné a biztonságát, ha az a látszat keletkezne, hogy atomfegyver megszerzését tervezi. Ebben az esetben a szomszédos országok támogatást kérnének a térségen kívüli partnereiktől, ez pedig gyengítené Irán stratégiai pozícióját, amelyet földrajzi nagysága és hagyományos katonai ereje révén foglal el - fejtette ki Mohamad Dzsavad Zarif.

A szíriai válságról azt mondta: Irán fegyverszünetet akar és a külföldi harcosok kivonulását sürgeti, és hajlandó latba vetni befolyását Bassár el-Aszad szíriai elnöknél, ha Szaúd-Arábia közbenjár azért, hogy a radikális dzsihádisták tegyék le a fegyvert.

Hangsúlyozta: a szélsőségesek elleni küzdelemben azonosak Irán és Szaúd-Arábia érdekei. Szíria a polgárháború miatt a szélsőségesek fészkévé lett, éppen úgy, mint Afganisztán a nyolcvanas években, amikor a szovjet megszállás idején megerősödtek az iszlamista lázadók. "A tálibok megteremtői most a tálibok áldozatai lettek" - mondta az iráni külügyminiszter.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban a Nyugat attól tart, hogy az iszlám köztársaságban titokban atomfegyver előállításán dolgoznak. A teheráni vezetés viszont azt állítja, hogy nukleáris fejlesztési programja békés célokat szolgál. A vita évek óta tart, a nemzetközi közösség szankciókkal próbál nyomást gyakorolni a perzsa államra.

Teherán tavaly novemberben ideiglenes megállapodást kötött a hatokkal. Az egyezmény alapján nem dúsíthatja 5 százaléknál magasabb szintre uránkészleteit, és semlegesítenie kell az ennél nagyobb arányúra dúsított készleteket, a hatok pedig cserébe enyhítik a nemzetközi szankciókat és nem vezetnek be újabbakat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 734 106 megtekintés

Videó: 48 940 835 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029925

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh