Ennek okát azonban egyelőre nem ismerjük, bár jelöltekből nincs hiány.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az Univerzum tágul, mi több, mindezt gyorsulva teszi. A kutatók évtizedek óta próbálnak választ találni az ezzel kapcsolatos kérdésekre, illetve rámutatni Einstein korábbi elméleteinek esetleges hiányosságaira, most azonban egy újabb méréssel bővült a katalógus.

Csillagászok egy csoportja egy friss tanulmányban tette közzé saját méréseik eredményét, amelyben a Hubble űrteleszkópra, illetve az ennek segítségével 19 különböző galaxisban megfigyelt speciális égitestekre támaszkodtak. Ez utóbbiak abszolút fényességét már ismerték, ezért az eltérések pontos megmérésével rögzítették a távolságokat, ami viszont arra mutatott rá, hogy az Univerzum tágulása a korábban véltnél 5-9 százalékkal gyorsabban megy végbe. Azt még nem tudjuk, hogy ez pontosan minek köszönhető, de máris több potenciális okot sorolnak fel.

Felmerül, hogy Einstein általános relativitáselmélete hibás, vagyis ez némi korrekcióra szorul. Szerepet játszhatnak itt a neutrínókhoz hasonló, egyelőre ismeretlen szubatomi részecskék, amelyek a fénysebességhez közeli iramban száguldanak, de az 1998-ban felfedezett sötét energia is helyet kap a listán, hiszen ez jó eséllyel még erősebben taszítja el egymástól az egyes galaxisokat. Mindenesetre az már világos, hogy az Ősrobbanásból visszamaradt kozmikus háttérsugárzáson alapuló korábbi mérés nem volt egészen pontos, de a válasz megtalálása további komoly munkát igényel majd.

Alex Filippenko, a UC Berkeley professzora szerint könnyen előfordulhat, hogy az Univerzummal kapcsolatos tudásunk hiányos, de az is lehet, hogy a Világegyetem megtréfál bennünket.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 697 062 megtekintés

Videó: 44 044 971 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6238081

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh