Németországot sújthatja leginkább az Oroszország elleni szankcióháború, és több mint félmillió német munkahely szűnik meg az uniós szankciókra hozott válaszlépések miatt.

A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet szerint az Oroszország elleni szankcióháború több mint 2,5 millió munkahelyet fenyeget az Európai Unió területén, és az unió egészének eddigi veszteségei meghaladják a 109 milliárd eurót. Ennek legnagyobb része a német gazdaságra vonatkozik; Németországban még idén több mint félmillió munkahely szűnhet meg az Oroszország elleni szankciók miatt, és az ország 29,9 milliárd euró veszteséget kell elszenvedjen. Lengyelországban több mint 300 ezer, Olaszországban szintén közel 300 ezer munkahely szűnik meg az orosz piac elérhetetlenné válása miatt, és az intézet szerint ez csak Lengyelország számára 16,3 milliárd euró veszteséget jelent.

Az Európai Unió Washington nyomására csatlakozott az Oroszország elleni gazdasági háborúhoz, és a szankcióknak eddig is brutális következményei voltak az európai gazdaságra nézve; áprilisban Joachim Rukvid, a Német Gazdaszövetség elnöke a Deutsche Welle lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a német gazdák addig – áprilisig – több mint 600 millió eurót vesztettek a szankciók miatt. Rukvid elmondása szerint a szankcióháború kezdete óta az orosz válaszlépések jelentős áresést okoztak, mivel a korábban exportra gyártott termékek bent rekedtek a német piacon, és a tarthatatlanul alacsony felvásárlói árak miatt a gazdák csődbe mennek.

Májusban Franz Wiese, a brandenburgi parlament képviselője jelentette be, hogy csak az ő régiójában addig közel száz csőd volt köszönhető közvetlen Angela Merkel szankciós politikájának. Elmondása szerint az oroszellenes szankciók tömegével sújtják a kis- és középvállalkozásokat, a szankciók fenntartása a munkanélküliség további növekedéséhez vezet. Wiese szerint a bojkott-politika megfosztja a vállalkozásokat attól a bevételforrástól, ami kis- és középvállalkozások esetében a következő évi működés költségeit is fedezi. A KKV-k korlátozott lehetőségeik miatt új piacot találni nem tudnak, egy éven belül exponenciálisan növekedhet a csődbe jutott kis- és középvállalkozások száma.

Ugyanakkor Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy egyedül az európai gazdaság szenved el súlyos veszteségeket, de eközben az Egyesült Államok fokozza kereskedelmi tevékenységét Oroszországgal. Puskov szerint Washington célja valójában nem az orosz gazdaság gyengítése, hanem az Európai Unió gazdasági alapjainak aláásása, hogy az amerikai vállalatok jelentős piaci előnnyel indulhassanak a főként Washington által erőltetett transzatlanti szabad-kereskedelmi övezetben.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 563 645 megtekintés

Videó: 27 904 002 megtekintés

Látogatók

Összesen5153295

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh