Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn bejelentette egy alapítvány létrehozását, ami állami forrásokból fogja támogatni az országban működő mecseteket. Az intézkedést azzal indokolta; szerinte ezáltal elkerülhető, hogy “radikalizálódott muszlimok” pénzeljék a muszlim közösségeket.

Franciaország általánosságban tiltja a vallási szervezetek állami finanszírozását, ez alól a szabályozás alól tesznek kivételt a muszlim vallási közösségekkel. A francia kormányfő, Manuel Valls napokkal ezelőtt bejelentette, hogy sor kerülhet egy ilyen intézkedéscsomagra. Később Cazeneuve azt mondta, az elmúlt hónapok során 20 mecsetet zárattak be radikalizmus miatt, ami annak köszönhető, hogy számos esetben a mecset működtetése kétes forrásokból történik, és a hatóságok számára átláthatatlan finanszírozás garantálja a szélsőségesek térnyerését.

A belügyminiszter szerint októberben megkezdődhet a mecsetek állami finanszírozása. A Le Monde napilap információi szerint Cazeneuve nemrég találkozott a Francia Muszlim Tanács vezetőjével, és arról állapodtak meg, hogy októberig nem csak a mecsetek állami támogatásáról születik döntés, hanem kidolgoznak egy teljes, átfogó rendszert az országban működő muszlim közösségi élet finanszírozására. A Francia Muszlim Tanács vezetője a tárgyalások során ajánlatot tett arra, hogy az új alapítványok pénzalapjaiba az iszlám vallási szabályai szerint feldolgozott és elkészített élelmiszert előállító vállalkozásokra kivetett extra adóból teremtsék elő a forrásokat, így idővel a mecsetek működésének finanszírozása a halal termékeket előállító vállalkozásokra kivetett adóból történne.

A mecsetek állami finanszírozásáról azt követően kezdődött újbóli vita, hogy a múlt hét folyamán két dzsihádista rátámadt egy templomra, öt embert túszul ejtettek, majd megöltek egy papot. Az utóbbi hét folyamán Európában több papot is meggyilkoltak muszlim szélsőségesek.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 190 megtekintés

Videó: 48 294 607 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920164

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh