Binali Yildirim török miniszterelnök szerint a szíriai Jarablus régiót nem csak a terrorszervezetektől, de a kurd milíciáktól is meg kell tisztítani.

A miniszterelnök szerdán a Haberturk televíziónak nyilatkozva azt mondta, a nemrég indított Eufrátesz Pajzs hadművelet célja, hogy minden extrémista csoportot felszámoljon a török határ túloldalán, beleértve az Egyesült Államok által támogatott és felfegyverzett kurd milíciákat is.

“A szíriai ellenzék átvette az ellenőrzést Jarablus felett, és elkezdett kontroll alá vonni más településeket is a térségben. A régió egészét meg kell tisztítani a szíriai kurdok fegyveres erőitől.”

Korábban Recep Tayyip Erdogan török államfő is közölte; a török hadsereg az Iszlám Állam elleni harc céljából átlépte Szíria határait, emellett felvették a harcot a kurdok fegyveres erőivel, melyek a Törökországban terrorszervezetté nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt irányítása alatt állnak.

Egyfelől a szíriai török beavatkozás egy idegen ország elleni agressziónak minősülhet, hiszen nincsenek információk arról, hogy ez a hadmozdulat a szíriai kormány engedélyével zajlana. Másfelől, Törökország saját területi egységét védelmezi ezzel a hadmozdulattal; megpróbálják megakadályozni, hogy a kurdok egységesen ellenőrzés alá vonjanak területeket a török-szíriai határ mentén. Törökország területén mintegy 14,5 milliós kurd kisebbség él, ezáltal Törökország területi egysége is megbomlana, ha Szíriában a kurd fegyveres szervezetek független országot hoznak létre.

Az Amerikai Egyesült Államok kiképzésben részesíti és fegyverzi a kurd milíciákat, Törökország pedig terrorszervezetté nyilvánította és betiltotta ugyanezeket a csoportokat, ami régóta feszültség forrása volt a két ország közt.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 522 megtekintés

Videó: 48 319 073 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923391

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh