Donald Trump megválasztott amerikai elnök és munkatársai már Trump egyik választási ígéretének beváltásán dolgoznak, a lobbisták tevékenységének szabályozását tervezik szerdai médiabeszámolók szerint.

Etikai kódexről is tanácskoznak a manhattani Trump-toronyban a megválasztott elnök és munkatársai. Trump egyik választási ígérete az volt ugyanis, hogy szigorú szabályozással szorítja korlátok közé a lobbisták tevékenységét, hogy csökkentse vagy akár meg is szüntesse a politikára gyakorolt befolyásukat.

A terv szerint a kormányzati tisztséget vállalók és a kormányzati adminisztrációban dolgozók a munkahelyükről történő távozásuk után öt éven belül nem tevékenykedhetnének lobbistaként.

Trump azt is tervezi, hogy a washingtoni kormányzati hivatalokban nagyarányú személycserét hajt végre: négyezer új alkalmazott felvételét ígéri. "Túl sok ember helyezkedett el kormányhivatalokban csak azért, akár átmeneti időre is, hogy aztán lobbistaként milliókat keressen. Ez a valóság, és ez aggasztó" - fogalmazott Meredith McGehee, egy kormányzati reformokkal foglalkozó csoport vezetője.

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán hangsúlyozta: Mike Pence alelnök, az átmenetet lebonyolító csapat vezetője "kitűnően dolgozik a megválasztott elnök ígéretén, hogy lobbisták egyáltalán ne vegyenek részt az átmenet csapatának erőfeszítéseiben" sem.

Donald Trump vasárnap a CBS televízió 60 perc című esti magazinműsorában sugárzott interjújában így fogalmazott: kezdetben nincs más választása, mint hogy a lobbistákra támaszkodjon Washingtonban, mert "az egész hely egyetlen nagy lobbitársaság", de hozzátette, hogy "fokozatosan kiszorítja őket".

Trump dolgát megnehezítheti - elemzők szerint - az, hogy terveit a kongresszusban is el kell fogadtatnia, márpedig az elnökségre őt jelölő Republikánus Pártban is jócskán vannak, akik nem támogatják ebben a törekvésében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 047 megtekintés

Videó: 47 969 362 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887643

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh