Novemberben már az új tanműhelyben sajátíthatják el a hegesztő, a forgácsoló és az épület ipari gépész tanulók szakmájuk alapjait Komlón a Lakics Kft.-nél.

Több mint három évtizedes múltra tekint vissza a régió egyik legjelentősebb vállalkozása Lakics Gépgyártó Kft., ami több milliárd forint forgalmat bonyolító kaposvári, valamint komlói telephelyén több mint háromszáz embert foglalkoztat. A cég bonyolult hegesztett szerkezetek gyártásával és megmunkálásával, elsősorban erőműi felhasználásra kerülő, többségében szélerőművek építéséhez szükséges motor- és generátorházak, valamint ezekhez szükséges egyéb acél szerkezetű részegységek gyártásával foglalkozik. Európa egyik vezető gyártójának számít, termékeinek jelentős részét Nyugat-Európába, elsősorban a német és osztrák piacra szállítja.

Komlói üzemét a bánya gépüzem-csarnokának megvásárlásával hozta létre, ahol az energiaipar számára készítenek berendezéseket. Legnagyobb megrendelőik, a világ vezető szélerőmű- és generátorgyártói. Termékeik 80-90 százalékát ők vásárolják meg, éppen ezért, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a technológiai, technikai fejlesztésekre, valamint a magas színvonalon folyó tanulóképzésre. Ennek egyik fontos eleme a novemberben átadásra kerülő tanműhely. 

- Nagyon precíz, minőségi munkát várnak el tőlünk a megrendelőink, ugyanis bonyolult szerkezetek összeállítását végezzük. Ez a szakmunkásoktól nagy felkészültséget, munkatapasztalatot igényel, és ennek hiánya akár a munkák elvesztéséhez is vezethet - emeli ki Thury-Nagy Diana a cég HR-vezetője. - Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy saját tanműhelyt kellene létrehozni, mind a komlói, mind a kaposvári üzemünkben, mert egyre nehezebb volt megoldani, hogy a tanulókra is megfelelő módon tudjanak odafigyelni a szakembereink és egyben képesek legyenek eleget tenni a velük szemben támasztott magas minőségi követelményeknek is.

A telephelyen belül egy különálló épületben létrehozott tanműhelyben egyszerre három szakma alapjait sajátíthatják el a tanulók. 

- A tanműhelyben a már meglévő, de használaton kívüli hegesztő-berendezés mellett hagyományos esztergapadokat is elhelyeztünk, mert fontosnak tartjuk, hogy megfelelő alapismeretekkel felvértezve állhassanak a tanulóink majd a CNC-esztergapadok mellé - mondja Kisárki László üzemvezető miközben végigvezet a tanműhelyen, aki maga is mestervizsgát tett, s a tanulók szakmai felügyeletét látja el. - Magasan képzett szakemberek felügyelete mellett folyik a képzésük, Karácsony László a forgácsolók, míg Kovács Gyula a hegesztők gyakorlati oktatását irányítja. 

- Az új tanműhely arra is lehetőséget ad, hogy a jelenleg az üzemi étteremben folyó elméleti oktatásra is ott kerüljön sor - veszi át a szót Thury-Nagy Diana. - A tanulók munkanapja ugyanis mindig egy két órás elméleti felkészítéssel kezdődik Karácsony László vezetésével. Ilyenkor átismétlik az iskolában tanultakat, az esetleges hiányosságokat pótolják. S, miután a cégnél a műszaki rajz olvasásának kiemelt szerepe van, ennek gyakorlására, készítésére különösen nagy hangsúlyt fektet.

Szólt arról is, hogy jelenleg a komlói telephelyen tizenheten sajátítják el náluk a forgácsoló, a hegesztő és az ipari gépész szakma alapjait, valamint egy gépgyártás technológus tanulójuk is van. Ő a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Lorand Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba jár, a többiek a Pécsi Szakképzési Centrum Komlói Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai. Részt vesznek a felsőfokú duális képzésben is, ennek keretében a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának két gépészmérnök hallgatójának gyakorlati képzése folyik Komlón. 

- A tanulóink másodikos korukban érkeznek hozzánk - folytatja Thury-Nagy Diana.  - Az első évben nagyrészt a tanműhelyben folyik majd az alapképzésük, de ilyenkor a cég számára hasznosítható termékeket - lépcsőket, raklapokat - is készítenek. A harmadikosok már a tényleges termelésben vesznek részt, ilyenkor már megtanulnak egy-egy gyártási folyamatot, megtapasztalják, miként jön létre egy alkatrész egy lemezből. Miután nagyon precíz munkát várnak el tőlünk a megrendelőink, ezért egy újfajta ösztönző-rendszert is kidolgoztunk, ami a korábbinál szigorúbb, ugyanis a minőségi szakember-utánpótlás kinevelése az elsődleges cél. A bevezetésére a terveink szerint jövő év elején kerül sor.

Kitért arra is, hogy szerencsésnek mondhatják magukat, mert eddig olyan tanulóik voltak, akik valóban meg akarták tanulni a szakmát. A végzettek húsz, harminc százaléka maradt, a többiek máshol folytatták tovább. Az, hogy a szakmunkásvizsga letételét követően mennyi fiatalnak tudnak munkát adni, az mindig a cég megrendeléseinek nagyságától függ. Bíznak benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a jövőben is munkalehetőséget tudnak biztosítani a végzősöknek.

Forrás: lakics.hu

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition