A karácsonyi ünnepek után kidobott mintegy negyven tonna fenyőfát égetnek el idén a pécsi erőműben - tájékoztatta a Veolia Energia Magyarország Zrt. csoporthoz tartozó Pannonpower csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták, a pécsi városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom Nonprofit Kft. által összeggyűjtött első szállítmányok már beérkeztek az erőműhöz. A karácsonyi fenyőfák eltüzelése évek óta gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, mert a nagy mennyiségben keletkező hulladék nem komposztálható, a lerakókban pedig nagy helyet foglalna el.

A Pannonpower kiemelte, hogy a fenyőfák eltakarítása komoly problémát jelent a nagyobb településeken, a cég programja azonban fenntartható megoldást kínál a városüzemeltetés és a lakosság számára. A fenyőket mobil aprítógép segítségével dolgozzák fel, és más tüzelőanyagokkal, erdei aprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel vegyítik, hogy a gyantatartalma ne okozzon üzemeltetési nehézségeket a kazánban. A pécsi erőmű két, hő- és villamos energia előállítására egyaránt alkalmas biomassza blokkjával 31 ezer háztartás, 450 közintézmény, valamint egyéb fogyasztó távhő- és melegvízellátását biztosítja a Dunántúl legnagyobb városában.

A közlemény kitért arra is, hogy a fővárosi után a pécsi a legnagyobb egybefüggő távfűtési hálózat Magyarországon, amelynek kiszolgálása érdekében minden évben több mint 10 milliárd forintot költ helyben előállított tüzelőanyagra a Pannonpower. Az erőmű működése évente mintegy 80 millió köbméter földgáz felhasználását takarítja meg Magyarországon, aminek köszönhetően csaknem 150 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe - jelezte a társaság.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition