Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában. A jelenség fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása, a madárfajok csökkenő egyedszáma ugyanis azt jelzi, hogy a mezők és a szántóföldek sivárrá váltak.

Az Európai Unió országaiban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj - mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély - állományának mintegy 56 százaléka eltűnt - derült ki az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) statisztikáiból.

A Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) szerint Németországban 1980 óta a szántóföldi madárfajok egyedszáma több mint 40 százalékkal fogyatkozott meg, Ausztriában a BirdLife madárvédelmi szervezet pedig szintén mintegy 40 százalékos csökkenésről számolt be az 1998-as évhez képest.

A Nabu felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a számok azért is riasztóak, mert a madarak jelenléte megmutatja, mennyire egészséges egy-egy terület. Az állomány nagyságának visszaesése pedig azt jelzi, hogy sivárrá váltak a mezők és szántóföldek, ahol sok madár nem talál többé költő- és élőhelyet, illetve táplálékot. A német környezetvédelmi hivatal (UBA) tájékoztatása szerint a szántóföldi madárfajok csökkenő egyedszámának fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

A később csatlakozott uniós tagállamokban a szántóföldi madarak állománya még inkább visszaesett. A jelenség fő okaként a Nabu az EU mezőgazdasági támogatásait tekinti, mivel ezek környezetszennyező mezőgazdaságot támogatnak. Az EU agrárminiszterei január végén Brüsszelben tárgyalásokat fognak folytatni a 2021-2028 közötti közös agrárpolitika környezetvédelmi intézkedéseiről.

Forrás: ecolounge.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 242 megtekintés

Videó: 47 974 733 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888086

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh