Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki pénteken az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak "ára lesz".

"Mély aggodalommal töltenek el most bennünket az Oroszországi Föderációnak Ukrajna belsejében végrehajtott katonai csapatmozgásairól szóló jelentések" - jelentette ki az elnök a Fehér Házban.

"Oroszországnak történelmi kapcsolatai vannak Ukrajnával, beleértve a kulturális és a gazdasági kötődéseket, és katonai létesítménye is van a Krímben, de Ukrajna szuverenitásának és területi épségének bármilyen megsértése nagyon destabilizáló hatású lenne, ami nem áll érdekében Ukrajnának, Oroszországnak vagy Európának" - mondta Obama.

Rámutatott, hogy egy ilyen lépés súlyos beavatkozást jelentene az olyan ügyekbe, amelyekben csak az ukránok határozhatnak, egyértelműen megsértené Oroszországnak azt a kötelezettségét, hogy tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és határait, valamint a nemzetközi törvényeket is, és tiltakozást váltana ki szerte a világon.

"Az Egyesült Államok a nemzetközi közösség mellett fog állni annak megerősítésében, hogy Ukrajnában minden katonai beavatkozásnak ára lesz" - tette hozzá.

Az elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnában kibontakozó eseményekkel kapcsolatban mindig is egyértelműen azon az elven volt: az ukrán nép "megérdemeli, hogy esélye legyen saját sorsának meghatározására".

Emlékeztetett arra, hogy Washington európai szövetségeseivel együtt sürgette az erőszak beszüntetését, és bátorította az ukránokat, hogy olyan irányvonalat kövessenek, amellyel stabilizálni tudják országukat, össze tudnak kovácsolni egy széles alapra támaszkodó kormányt, és előkészítik a tavasszal megrendezendő választásokat.

Kitért arra, hogy néhány nappal ezelőtt tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és hogy a kormánya napi kapcsolatban áll az orosz hivatalos személyekkel.

"Világossá tettük (Moszkva számára), hogy részesei lehetnek a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseinek, amelyek a stabilitás megteremtésére irányulnak, valamint az egységes Ukrajna fejlődésének, ami nemcsak Ukrajna népének és a nemzetközi közösségnek, de Oroszországnak is érdekében áll" - mondta.

Joe Biden alelnök arról biztosította az ukrán miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok támogatja kormányának erőfeszítéseit ezekben a nehéz napokban, és kiáll Ukrajna szuverenitása, területi épsége és demokratikus jövője mellett - emlékeztetett Obama.

Az amerikai elnök méltatta az ukrán kormány visszafogottságát és azt, hogy Kijev betartja nemzetközi kötelezettségeit. Mint mondta, az Egyesült Államok továbbra is rendszeresen egyeztet majd európai szövetségeseivel, közvetlenül kommunikál az orosz kormánnyal, és folyamatos tájékoztatást ad a fejleményekről.

Elképzelhető, hogy Obama elnök és az európai vezetők fontolóra veszik: nem vesznek részt a G8 országcsoport Szocsiban megrendezendő csúcstalálkozóján - közölte pénteken újságírókkal egy magas rangú amerikai hivatalos személy. A nevének mellőzését kérő illetékes kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat európai szövetségesivel arról, hogy milyen árat fizettessenek meg Oroszországgal egy ukrajnai intervenció esetén.

A tisztségviselő szerint az amerikai ellenlépések közé tartozhat a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Moszkva által szorgalmazott elmélyítésének elutasítása is.

Egy védelmi ügyekért felelős, ugyancsak név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint Oroszország "több száz" katonát vezényelt a Krím-félszigetre.

Az ideiglenes ukrán elnök agresszióval vádolja Oroszországot

Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőző helyzetnek megfelelő forgatókönyv szerint jár el.

Olekszandr Turcsinov felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a provokációkat a Krímben, vonja vissza az orosz csapatokat a Krím félszigetről és kizárólag az aláírt megállapodások alapján cselekedjen.

"Oroszország katonaságot küldött a Krímbe (...) katonai konfliktust provokálnak ki (...) olyan forgatókönyvön dolgoznak, amely azonos az abháziaival, amikor konfliktust robbantottak ki, és elkezdték bekebelezni a területet" - mondta Turcsinov a nemzethez intézett üzenetében az Ukrainszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Turcsinov emlékeztetett arra, hogy a budapesti memorandum értelmében Oroszország az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt garantálja Ukrajna területi egységét és sérthetetlenségét. Hozzátette, hogy kérésére pénteken összeült a Biztonsági Tanács.

"Ukrajna megvédi függetlenségét, és minden annektálási, betörési kísérlet nagyon komoly következményekkel fog járni" - hangoztatta Turcsinov, aki szerint a Krím félszigeten hamarosan normalizálódnia kell a helyzetnek.

Az ideiglenes ukrán elnök újonnan kinevezett krími megbízottja péntek este kijelentette, hogy orosz katonai invázió folyik a Krím félszigeten.

"Orosz invázió szemtanúi vagyunk... a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek" - mondta az ART ukrán televízióban Szerhij Kunyicin.

A politikus becslése szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton - 13 repülőgéppel és helikopterekkel - az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.

Putyin polgárháborúra játszik volt tanácsadója szerint

Vlagyimir Putyin jelen pillanatban mindent megtesz azért, hogy Ukrajnában teljes körű polgárháború törjön ki - ezt állította pénteken blogjában az orosz elnök volt tanácsadója, Andrej Illarionov.

"Putyin közelmúltbeli számtalan provokatív lépésének - azoknak, amelyeket már végrehajtottak, amelyeket most hajtanak végre, és amelyeket a közeljövőben terveznek tenni - az a fő céljuk, hogy polgárháború kezdődjön Ukrajnában" - fogalmazott a volt tanácsadó.

Illarionov azt írta, hogy e provokációk közül sok szándékosan és demonstratív módon megsérti az ukrán államiságot, nemzeti jelképeket és nemzeti tudatot. A háttérben az a számítás húzódik, hogy elkerülhetetlen lesz a reakció.

A cél az, hogy provokálják az új ukrán hatalmat és arra késztessék, hogy válaszoljon, reagáljon, erőt alkalmazzon, tüzet nyisson, "lehetőleg úgy, hogy áldozatok legyenek" - olvasható a blogban.

Illarionov szerint Putyinnak "hullákra van szüksége, minél többre, minél több, annál jobb". Hangsúlyozta, minél nagyobb a visszhangja egyik vagy másik társadalmi csoporthoz tartozó emberek halálának, annál hatékonyabb lesz a propaganda.

A volt orosz elnöki tanácsadó úgy látja, Moszkva mindent elkövet azért, hogy elindítsák azt a mechanizmust, amelynek nyomán "nem egyszerűen polgárháború, hanem teljes körű polgárháború robban ki" Ukrajnában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 521 099 megtekintés

Videó: 27 865 029 megtekintés

Látogatók

Összesen5150092

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh