Európa legmelegebb októbere volt az idei az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint.

A Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta.    

A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).   

Októberben a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.   

Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a második legmelegebb volt: az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.   

Európa és Ázsia számára ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszak a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb.   

AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni - olvasható a NOAA közleményében.   

A szakértők jelentésükben kitértek arra is, hogy az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 36,8 százalékkal csökkent az 1981 és 2010 közötti évek átlagos kiterjedésétől, ez az eddigi legkisebb októberi kiterjedése. Az eddigi rekorder év a tavalyi volt, amelyet 450 ezer négyzetkilométerrel szárnyalt túl az idei zsugorodás.    

Rekordmeleg hőmérsékleteket mértek októberben világszerte: a Csendes-óceán északi és nyugati területein, Észak-Amerika déli részén, Dél-Amerikában, Kelet-Európában, a Közel-Kelet északi részén, a Földközi-tenger keleti részén, Dél-Ázsiában, valamint az Indiai és az Atlanti-óceán kisebb területein. Egyetlen szárazföldi vagy tengeri területen sem mértek rekordalacsony hőmérsékleteket októberben.   

Hó viszont volt bőségesen: a globálisan megtapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.

Forrás: MTI / noaa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 382 megtekintés

Videó: 47 972 115 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887879

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh