Az izlandi vulkánok alatti meleg-vizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britannia számára a brit kormány megújuló energiaprogramjának keretében.

Charles Hendry energetikai államminiszter májusi izlandi látogatását felhasználja arra, hogy megvitassa hazája csatlakozását az izlandi geotermikus energiára. “Aktív párbeszédet folytatunk a programról az izlandi kormánnyal, amely nagyon érdeklődik iránta - közölte a miniszter a The Guardian brit napilappal. A fejlesztés részeként megépülne a világ leghosszabb - 1000-1500 kilométeres - tenger alatti nagyfeszültségű kábele. Hendry már találkozott ez ügyben az izlandi országos energiahálózatot üzemeltető cég vezetőjével. Az összeköttetés egy megújuló energiaforrásokra alapuló európai energia szuperhálózati program része lenne, amelybe bevonnánk az Északi-tenger szél- és hullámenergiáját és a kontinens déli részéről és Észak-Afrikából származó napenergiát is.

Már létezik két nemzetközi összeköttetés Nagy-Britannia és Franciaország illetve Hollandia között, de kilenc további építés, tervezés alatt áll, illetve megvalósíthatósági tanulmány része. 2012 őszén elkészül a kapcsolat Írország és Wales között: Írország atlanti-óceáni partvidékéről érkezik majd a szélenergia a brit otthonokba - olvasható a brit napilap online kiadásában. Építés alatt áll még a Brit-szigeteket Franciaországgal, Belgiummal és Norvégiával összekötő vezetékrendszer is. Az izlandi az egyike az energiahálózat öt további tervezett összeköttetésének, a hálózat teljes kiépülése révén kívánja Nagy-Britannia biztosítani energiafelhasználásának egyharmadát. Nagy-Britannia egész története során önálló volt az energiaellátásban, ám az északi-tengeri kőolaj- és földgázkészletek kimerülésével, a széntüzelés betiltásával energiaimportra szorul.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 045 megtekintés

Videó: 48 284 669 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919231

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh