Kiderítették a hatalmas izmok mögött rejlő erő valódi eredetét és működését amerikai tudósok. A felfedezés nemcsak a testépítőknek, hanem a kardiológusoknak is hasznára lehet.

A dudorodó bicepszek ereje nem a hosszú izomnyalábokból, hanem a sejtek hálós elrendezéséből származik. Az izom hajlításakor a szálak legyezőszerűen szétterülnek egy hálószerkezetben - idézi a BBC hírszolgálata a Washingtoni Egyetem kutatóinak a Proceedings B című szaklapban megjelent tanulmányát. Ez a mintázat több irányban fejt ki erőt, nem csak az izomköteg mentén le- és fölfelé. A kutatók úgy vélik, a bicepszen túl az emberi test többi izma, a szívizom is így működik.

"Az izomerő létrejöttének ez az oldala évtizedeken át elkerülte a kutatók figyelmét, most viszont az izmok normális és kóros működése megértésében nyújthat segítséget" - közölte Thomas Daniel, a kutatócsoport egyik tagja.

Az izomműködés ismert alapjai nem változtak: miozinszálak húzzák az aktinszálakat, hogy megrövidítsék, azaz összehúzzák az izmot. Ám a miozin nem egy irányban húzódik, ahogy korábban vélték, hanem különböző szögekben, s így sugárirányban fejti ki az erőt.

A hír nemcsak a testépítők számára lehet fontos, akik a legtöbbet kívánják kihozni izmaikból, hanem a szívproblémákat kezelő orvosoknak is hasznára lehet.

"A szív izmai a szívkamrákat ölelik körül, ha az orvosok számításba vehetik az izom-összehúzódás során több irányban képződő erőt, sokkal pontosabban lehet kutatni a vért kibocsátó nyomást. Kardiológiai betegségeknél talán eltérően működnek a sugárirányú és a hosszanti erők, s az új, részletes modell lehetővé teszi, hogy már a molekulák szintjén is tanulmányozhassuk ezt" - fűzte hozzá Michael Regnier, a tanulmány másik szerzője.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 857 745 megtekintés

Videó: 27 326 283 megtekintés

Látogatók

Összesen5114440

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh