A Nokia és egy brit egyetem szakértői mesterséges villámot használtak fel egy hordozható eszköz akkumulátorának feltöltésére - a megoldást a vidéki régiók számára ajánlják.

Érdekes kísérletet zártak le a Nokia és a Southampton Egyetem munkatársai a napokban, amelynek célja a mobiltelefonos akkumulátorok vezeték nélkül történő feltöltésének megvalósítása volt. A laboratóriumi körülmények között elért pozitív eredményt a mindennapokban is használhatónak tartják, elsősorban azok körében, akik a kevésbé fejlett, a szükséges infrastruktúrát nélkülöző távoli régiókban laknak.

A szakértők egy transzformátor segítségével hozták létre a mesterséges villámot, ezt követően pedig 200 ezer voltot vezettek keresztül egy kicsinyke, mindössze 30 centiméteres résen. Számukra is meglepetést okozott, hogy a Nokia által rendelkezésükre bocsátott elektronika (egy második transzformátor közbeiktatásával) stabilizálta a jelet, és lehetővé tette az akkumulátor feltöltését, egyértelmű bizonyítékot szolgáltatva ezzel a vezeték nélküli feltöltés megvalósíthatóságára, valamint a természetben előforduló jelenségek, így például a villámok hasznosítására.

A Lumia 925 okostelefon akkumulátorának teljes feltöltését alig néhány másodperc alatt valósították meg, arra figyelmeztetnek azonban, hogy a kísérletet kizárólag laboratóriumi körülmények között, szigorúan szabályozott környezetben ajánlott megismételni, hiszen ellenkező esetben komoly veszélynek tennénk ki magunkat. A megoldásban azonban mindenképpen látnak fantáziát, hiszen ennek révén új, eddig nem látott fejlesztések jelenhetnek meg a mindennapokban, amelyek elsősorban a fejlődő régiók távoli részein tehetnek nagy szolgálatot.

A cég jelenleg is forgalmaz vezeték nélküli töltést lehetővé tévő termékeket, ezeket azonban nyilván nem vethetjük össze a most végrehajtott kísérlettel.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 835 megtekintés

Videó: 47 974 218 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888032

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh