Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők embrionális őssejtek révén kapnak mentőövet. A diabetes mellitus korunk egyik leggyorsabban terjedő betegsége, és mivel ez elsősorban a megváltozott életmód és táplálkozás számlájára írható, nyugodtan nevezhetjük civilizációs betegségnek. Most az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők számára jelent meg az új reménysugár, mégpedig az őssejtek kutatása révén.

A Harvard Egyetem kutatócsapatát vezető Doug Melton immár 23 éve foglalkozik a témával, ami elsősorban annak eredménye, hogy annak idején saját fiát is ezzel diagnosztizálták. Másfél évtizede igyekeznek választ találni arra a kérdésre, hogy miként lehet őssejtek bevonásával pótolni az inzulintermelésben kulcsszerepet betöltő béta-sejteket, a most közzétett tanulmány eddigi eredménye pedig arra utal, hogy közel állnak a megoldáshoz. Eddig egerekben alkalmazták az emberekből származó embrionális őssejteket, a kiválasztott és az átültetésen átesett példányok hónapokkal a beavatkozást követően is megfelelő mennyiségű inzulint termeltek, így bizakodva várják a következő fázist, amelyben egyéb, hozzánk még közelebb álló állatokkal, illetve akár emberekkel is folytathatják majd a munkát

Az egyes típusú cukorbetegség egy autoimmun kór, amely inzulinhiányt okoz. Ellentétben a főként az elhízás és a helytelen táplálkozás számlájára írt kettes típussal, ez leginkább gyermek- és fiatal korban fordul elő, miután a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, amelyek a gyulladás következtében elpusztulnak. A legfőbb ellenszer a hiányzó inzulin pótlása, ezt többnyire injekcióval, mostanában pedig egyre inkább spray segítségével oldják meg, de szóba jöhet a hasnyálmirigy-átültetés, ahol viszont gondot jelent a megfelelő számú (agyhalott) donor hiánya, illetve az eljárás költségei és annak átmeneti jellege, mivel a beültetett sejtek hatékonysága idővel leromlik.

Amennyiben az új béta-sejtekké átalakuló embrionális őssejtek emberekben is megfelelő módon működnek majd, néhány éven belül elterjedhet az új eljárás, amely végleges választ adhat az egyes típussal kapcsolatos problémákra.

Forrás? sg.hu Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 163 megtekintés

Videó: 48 320 085 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923504

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh