Angliában már az idén megjelenhet a boltokban egy villanykörte, ami a nagy ígéreteket hordozó szuper erősségű szénből, a grafénból készül, elsőként a hozva be a kereskedelembe a Nobel-díjjal is jutalmazott anyagot. A klasszikus küllemű körte egy izzószál alakú LED-et rejt, ezt borították be grafénnal. A tervezés a Manchester Egyetem csapatának nevéhez fűződik, ez az az egyetem, ahol felfedezték magát az anyagot. A várakozások szerint a megoldás 10 százalékkal csökkenti az energia felhasználást, a grafén hatékonyabb elektromosság- és hővezetést biztosít, meghosszabbítva az élettartamot is. Ára 15 angol font, körülbelül 6.000 forint környékén lesz, amivel versenyképesnek mondható a hagyományos LED-es megoldásokkal.

A villanykörtét egy kanadai finanszírozású cég, a Graphene Lighting fejlesztette ki, melynek egyik igazgatója Colin Bailey professzor, az egyetem rektorhelyettese. "A grafén villanykörte kevesebb energiát használ, várakozásunk szerint tovább is tart. Az előállítási költségek alacsonyabbak, és több fenntartható alkatrészt használ" - összegzett Bailey.

A grafén 2004-es felfedezése Andre Geim és Konstantin Novoselov, a Manchester Egyetem két orosz születésű tudósának nevéhez fűződik, akik fizikai Nobel-díjat és lovagi címet kaptak munkájuk elismeréseként. Az elképesztően vékony grafén réteg erősebb az acélnál és a benne rejlő lehetőségek miatt "csoda anyagként" emlegetik. A brit kormány 38 millió fontot fektetett be az egyetemen létrehozott, a hónapban megnyitott Nemzeti Grafén Intézetbe a Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácson keresztül, valamint további 23 milliót kaptak az Európai Területi Fejlesztési Alapból.

George Osborne, az egyetem rektora, aki március 20-án nyitotta meg a létesítményt, elmondta, céljuk a kínai és dél-koreai versenytársak megelőzése, hogy a grafén technológia minőségi központjává válhasson az új intézet. Már most több mint 35 céggel lépett partnerségre az egyetem, különböző projektek fejlesztésének céljával. A verseny jelenleg már a gyakorlati és kereskedelmi alkalmazások fejlesztésére összpontosul, köztük a könnyebb, ugyanakkor erősebb, szilárdabb gépjármű- és repülőgép vázak, vagy akár műfogak megalkotását. Az anyag egyébként jelenleg is megtalálható több termékben, főként sportszerekben, teniszütőkben és sílécekben.

Forrás: sg.hu / bbc.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 394 megtekintés

Videó: 47 972 150 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887879

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh