Egy szuperszámítógép segítségével sikerült orosz kutatóknak “virtuális klónt” készítő programot alkotniuk. A szoftver lényege, hogy háromdimenziós képet kapunk a betegről, így mindenféle beavatkozás nélkül láthatnak az egyén belsejébe az orvosok.

A Lobacsevszkij Nizsegorodszkij Egyetem kutatói feltehetőleg valami olyat találtak fel, ami alapjaiban változtatja majd meg az orvosi diagnosztikát. A módszer lényege, hogy röntgen segítségével készítenek több képet a betegről, majd ezeket kombinálva egy háromdimenziós felvételt alkotnak.

Az eljárás segítségével akár pár elváltozott sejtet is fel tudnak fedezni, ennek segítségével pedig el tudják dönteni, hogy az egyén betegsége milyen fázisban van, illetve a felhasznált gyógyszerek valóban segítik-e a gyógyulást.

Természetesen nem ez az első ilyesfajta próbálkozás, az amerikai Anatomage nevű cég is hasonló eljárást fejlesztett ki, de az csupán oktatási céllal jött létre. A mostani program pedig diagnosztikus szemlélettel született meg, így rengeteg emberen segíthetnek majd vele.

A jövőben talán már a tabletünkön vagy okostelefonunkon tárolt teljes testképünkkel megyünk orvoshoz, hogy az bármiféle beavatkozás nélkül át tudja nézni szervezetünket. A következő lépés pedig, hogy már orvos sem lesz szükséges a diagnosztikai részhez, ugyanis a program maga fogja eldönteni, hogy rendelkezünk-e bármilyen elváltozással.

Forrás: globoport.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 837 922 megtekintés

Videó: 49 015 284 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042540

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh