Az Európai Tanács elnöke szerint Skócia semmit sem nyerne azzal, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a szeparatizmus a múlté, a jövő szava az unió.

A politikus elnökölhet azokon a találkozókon, amelyek célja megvitatni, hogy egy független Skócia csatlakozhat-e az Európai Unióhoz - írta szombaton a The Guardian című brit lap.

Az újság szerint Van Rompuy, aki 2014-ben - amikor a tervek szerint megtartják a referendumot a függetlenségről - még mindig az Európai Tanács elnöke lesz, a YouTube videomegosztó portálon látható felvételen úgy fogalmazott, senki sem nyerhet a szeparatizmusból a mai világban, "amely tetszik vagy sem, globalizált". Mint mondta, "sok fontos feladat áll előttünk, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha egyesítjük erőinket, közösen cselekszünk és közös irányt szabunk meg". A jövő szava az unió - hangsúlyozta.

A környezetéből származó információk alapján Van Rompuy azonban nem fog a skót függetlenség ellen kampányolni. "Az elnök soha sem ártaná bele magát nemzeti kérdésekbe. Mindazonáltal Skóciának kérelmeznie kell majd az EU-tagságot", ha valóban elszakad Nagy-Britanniától - idézte a forrást a The Guardian.

A független Skócia EU-csatlakozásáról és tagságáról szóló egyeztetéseket néhány ország - Spanyolország, Ciprus, Belgium - igencsak megnehezítené - idézett tovább a tekintélyes brit lap. A forrás megjegyezte: a belga Van Rompuy támogatta hazájában a devolúciót, Flandria függetlenségét azonban nem.

A hivatalban lévő brit kormány és David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter a napokban szintén felhívta a skót vezetés és Alex Salmond függetlenségpárti kormányfő figyelmét arra, hogy Skócia EU-csatlakozása nem lenne automatikusan garantált, ha az országrész valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Miliband szerint bonyolult csatlakozási tárgyalások várnának Skóciára, és Franciaország például népszavazáshoz köti az EU további bővítését. Salmond ezzel szemben hangoztatja, hogy Skócia nem kerülne ki a közösségből, ha függetlenné válna.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 734 629 megtekintés

Videó: 48 941 885 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029985

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh