Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye Glasgowban zajló 26. ülésének (COP26) résztvevői által az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozására tett kötelezettségvállalásai alapján két Celsius-fok alatt tartható a globális felmelegedés mértéke - állapították meg a Melbourne-i Egyetem kutatói.

India, a világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója vállalta, hogy 2070-re klímasemleges lesz és 2030-ra áramtermelése fele megújuló energiából fog származni. Ez jelentős változást okozott a becslések alakulásában a szakemberek szerint.    

Ha India és a többi részt vevő ország is teljesíti ígéreteit, a hőmérséklet várhatóan 1,9 Celsius-fokkal fog az iparosodás előtti szint fölé emelkedni a század végére. Ez alacsonyabb, mint párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos felső határérték, de magasabb, mint az 1,5 Celsius-fokos alsó határérték - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.    

Alok Sharma, a COP26-értekezlet elnöke elmondta, az új vállalások fontos előrelépést jelentenek, de figyelmeztetett arra is, hogy többet kellett volna tenni ezen a klímatalálkozón annak érdekében, hogy elérhető közelségbe kerüljön a 1,5 Celsius-fokos cél.   

India és más országok új vállalásaival a globális GDP 90 százalékát lefedik a karbonsemlegességre (azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra) vonatkozó ígéretek, ami előrelépés a tavalyi 30 százalékhoz képest - mondta Sharma. Hozzátette azonban, hogy nem tettek ígéretet a globális kibocsátás 2030-ig történő megfelezésére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 595 megtekintés

Videó: 48 293 106 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920059

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh