Olaszországban egyre agresszívabb hangnemet ütnek meg Németországgal szemben az euróról folyó vitában - írja keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A kampány csúcsát a múlt pénteken a Giornale című lap mutatta fel, amely első oldalán "A negyedik birodalom" címmel közölt cikket. A lap egyébként Silvio Berlusconi fivére, Paolo és a tőzsdén jegyzett, ugyancsak Berlusconi által uralt Mondadori kiadó közös tulajdona. "Két világháború után, amikor milliók haltak meg - a németeknek ez még mindig nem elég" - írja Alessandro Sallusti főszerkesztő.

"Most visszatérnek, de már nem ágyukkal, hanem euróval." "A németek az eurót a saját ügyüknek tartják, mindent le kell nyelnünk, és alá kell vetnünk magunkat az új, Angela Merkel nevű császárnak, aki nálunk, idehaza is parancsolgatni akar". Olaszország nem reagál, éppúgy, mint a szövetséges hatalmak 1938-ban Hittlerrel szemben - írja Sallusti a Berlusconi-lap első oldalán.

A FAZ idézte a Libero nevű jobboldali populista lap internetes kiadását, amely az olasz részről érzékelt támadások fokozásaként a következőket írta: "A náci németek akarnak bennünket kioktatni a demokráciából".

A FAZ szerint a Németországot bíráló kritikusok között található a legfontosabb olasz gazdasági lap is, az "Il Sole 24 Ore", amely már régóta rossz szemmel nézi Angela Merkel kancellárt. A lap Nagy Németországnak nevezi az államot, amely a szerkesztők szerint mindent magának akar. Az újság megfogalmazása szerint az okozott kárt tekintve nincs nagy különbség Jeorgiosz Papandreu görög miniszterelnök és Angela Merkel között.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 216 megtekintés

Videó: 48 939 317 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029699

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh